MADURO ZABRANIO LIDERU OPOZICIJE DA SE BAVI POLITIKOM 15 GODINA! Gvaido je odluku nazvao neustavnom
Huan Gvaido, Foto: EPA/RAYNER PENA

guši otpor

MADURO ZABRANIO LIDERU OPOZICIJE DA SE BAVI POLITIKOM 15 GODINA! Gvaido je odluku nazvao neustavnom

Prošle nedelje je uhapšen i Gvaidov šef osoblja Roberto Marero (49) kojeg su optužili za sabotažu

Objavljeno:

Lider opozicije Venecuele Huan Gvaido dobiće zabranu bavljenja politikom na 15 godina, što je najviše kazna koja može biti propisana u zemlji, saopštio je finansijski revizor.

Elvis Amoroso rekao je da Gvaidove fininasije pokazuju nedoslednosti.

Gvaido, koji je pretendovao da osvoji vlast i sam se proglasio za predsednika, ima podršku 50 zemalja. Kako piše BBC, moguće je da je ova odluka pokušaj vlasti da ga spreči da se kandiduje na sledećim izborima kada sadašnjem sastavu skupštine istekne mandat.

Lider opozicije je odabacio Amorosove mere, pošto on "nije generalni revizor".

- Legitimni kongres je jedini koji ima ovlašćenje da odredi generalnog revizora - rekao je Gvaido.

Prošle nedelje je uhapšen i Gvaidov šef osoblja Roberto Marero (49) kojeg su optužili za sabotažu. Ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol rekao je da su u Marerovoj kući navodno pronašli oružje i strane valute.

Gvaido je optužio vlasti da su to podmetnule, a Marerovo hapšenje je nazvao "neustavnim".

Hapšenje Marrera izazvalo je i međunarodnu osudu, sa SAD, Evropskom unijom i zemljama Latinske Amerike, koji su zahtevali njegovo trenutno puštanje na slobodu.

Sigal Mandelker, visoki zvaničnik američkih sankcija, izjavio je u petak da Sjedinjene Države nameravaju da izvrše "maksimalni pritisak" na venecuelansku vladu. Šefica spoljne politike Evropske unije, Federika Mogerini, takođe je osudila akciju protiv Gvaida.

- Takva politička odluka bez obzira na propisan proces još je jedna demonstracija proizvoljne prirode sudskih postupaka u zemlji- rekla je Mogerini.

Ona je rekla da će EU izdvojiti dodatnih 30 miliona evra u hitnim sredstvima za pomoć venecuelancima koji su u najvećoj potrebi.

Moskva je u četvrtak reagovala na komentare predsednika Trumpa nakon što je insistirao da Rusija "izađe" iz Venecuele. Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zakarova rekla je:

- Reći Rusiji da" izađe iz Venecuele " je van svake pameti. To je totalna grubost na globalnom nivou.

Trampove izjave su usledile nakon izveštaja da su ruske trupe i oprema raspoređeni u Venecueli. Dva ruska vojna aviona uočena su u subotu na glavnom aerodromu u Venecueli.

U ponedeljak, američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, pozivajući Moskvu da "prekine svoje nekonstruktivno ponašanje" u Venecueli.

Rusija je ključni saveznik Venecuele, pozajmljujući joj milijarde dolara i podržavajući svoju naftnu industriju i vojsku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.