OVA ZGODNA PLAVUŠA IMA MISIJU DA TRAMPA USMERI KA ISUSU! Oko kontraverzne duhovne savetnice se lome koplja!
Pola Vajt je bliska Trampu, Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY

pola vajt

OVA ZGODNA PLAVUŠA IMA MISIJU DA TRAMPA USMERI KA ISUSU! Oko kontraverzne duhovne savetnice se lome koplja!

Bila je pozvana na predsedničku inauguraciju i od tada je važan deo događaja u Beloj kući

Objavljeno:

Pola Vajt je duhovna savetnica i lični pastor predsednika Donalda Trampa.

Ona vodi crkvu na Floridi i predstavlja vezu između evangelističke zajednice, koju je vodila decenijama, sa predsednikom koji kao bivši plejboj sa Menhetna nikada nije previše poštovao hiršćanska načela.

Ona je, navodno, bila jedan od ključnih faktora koji su izazvali veliki sukob između Trampa i njegovih neistomišljenika po pitanju abortusa, koji se dogodio dan pre molitvenog doručka.

Pola Vajt često govori o Trampovoj iskrenoj i dubokoj veri i upravo u tom smislu svoj poziv vidi kao božiji zadatak.

Bila je pozvana na predsedničku inauguraciju i od tada je važan deo događaja u Beloj kući.

Gardijan, koji se detaljno pozabavio ovom temom, kontaktirao je Belu kuću, ali administracija nije odgovorila na zahteva za komentar do predviđenog roka.

Poput drugih ljudi koji okružuju Trampa, Vajtova je kontroverzna figura. Građani Sjedinjenih Država posmatraju je na dva načina – ili kao nekog ko “vodi Trampa ka Hristu” ili kao “šarlatanku”.

Mnogi pak vide saradnju Vajtove i Trampa, kao svojevrsni brak predsednika za evangelističkom zajednicom, iz vrlo praktičnih razloga – dobijanja njihovih glasova.

Ona je ranije govorila o tome da ju je još 2011. godine Tramp zamolio da sa nekoliko pastora dođe kod njega kako bi kroz molitvu došao do odgovora da li bi trebalo da se kandiduje za predsednika.

- Bilo je između 25 i 30 pastora koji su se molili duže od šest sati. On je iskreno želeo da čuje šta Bog ima da kaže. Njegov cilj je da Amerika ponovo postane velika, nije to samo slogan - tvrdi Vajtova.

Ona nikada nije prošla konkretnu versku obuku, ali tvrdi da je imala viziju od Boga kada je imala 18 godina i tokom te vizije joj je rečeno da počne sa propovedanjem jevanđelja. Dve godine je samo proučavala Bibliju i ubrzo počela sa službom zajedno sa svojim drugim mužem, Rendijem Vajtom.

Kada je crkva postala poznata, Rendi je u jednom od svojih intervju rekao:

- Potrebno je da verujete u svoj proizvod. Moj proizvod je Isus.

Vajtova je toliko napredovala da danas ona koordinira sastanke sa verskim liderima u Beloj kući i sa Kancelarijom za odnose sa javnošću o raznim humanitarnim pitanjima. Ona je navodno učestvovala i u donošenju odluke da ambasada SAD u Izraelu bude prebačena iz Tel Aviva u Jerusalim.

Na pitanje novinara Gardijana da li bi se pomolila za Hilari Klinton, ona tvrdi da bi, ali da sa njom nema nikakav odnos, dok je povezana sa Trampom punih 18 godina.

- Udvarao mi se Buš, udvarao mi se Klinton, Obama takođe, kao i Mit Romni. Jedino me Berni Sanders nikada nije pitao za saradnju - objašnjava Vajt koliki je značaj teleevangelizma u američkoj politici danas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Nedeljnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.