NAJPOZNATIJI HRIŠĆANSKI HRAM PRETVARA U DŽAMIJU: Erdogan odlučio da tera inat Trampu!
Erdogan tera inat Trampu, Foto: AP

ŽESTOKO

NAJPOZNATIJI HRIŠĆANSKI HRAM PRETVARA U DŽAMIJU: Erdogan odlučio da tera inat Trampu!

Turski lider je rekao da postoji mogućnost promene statusa hrama protekle nedelje

Objavljeno:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Aja Sofija u Istanbulu postati džamija kao odgovor na dejstva Sjedinjenih Američkih Država i aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

- Kada predsednik SAD Tramp proglašava Jerusalim prestonicom Izraela, a Golansku visoravan izraelskom teritorijom, Turska daje odgovarajući odgovor kao privremeni predsedavajući Organizacije islamske saradnje - rekao je Erdogan u Istanbulu.

Turski lider je rekao da postoji mogućnost promene statusa hrama protekle nedelje. On je izjavio da će predstavnici svih konfesija moći besplatno da posećuju džamiju.

Sedam dana ranije, 18. marta, Erdogan se izjasnio protiv pretvaranja Aja Sofije u džamiju, pošto bi to, prema njegovim rečima, moglo da dovede do teških posledica.

Ranije je turski predsednik dozvolio da se u Aja Sofiji svakodnevno čita Kuran tokom Ramazana.

Ministarstvo inostranih poslova Grčke je osudilo tu odluku. Atina je saopštila da se dejstva Ankare graniče s fanatizmom i da muslimanski obredi u spomeniku svetskog kulturnog nasleđa predstavljaju nepoštovanje i odsustvo veze s realnošću.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.