BIVŠEG ŠEFA INTERPOLA NIKO NIJE MOGAO DA SPASI OD MRAČNE SUDBINE! Iz Komunističke partije stiglo jasno naređenje
Meng Hongvei, Foto: AP

meng hongvei

BIVŠEG ŠEFA INTERPOLA NIKO NIJE MOGAO DA SPASI OD MRAČNE SUDBINE! Iz Komunističke partije stiglo jasno naređenje

On nije prvi visoki kineski funkcioner koji je pao kao žrtva antikorupcijske kampanje koju je predsednik Si Đinping pokrenu

Objavljeno:

Nekadašnji šef Interpola, Kinez Meng Hongvei, koji je u oktobru podneo ostavku, proglašen je krivim za "teško kršenje" discipline u Komunističkoj partiji Kine, saopštio je danas disciplinski organ partije.

Meng, čiji se nestanak po dolasku u Kinu krajem septembra našao na svim naslovnim stranama, isključen je iz kineske vladajuće partije i lišen svih javnih funkcija, saopštio je Centralni disciplinski inspektorat.

On do sada nije formalno napustio položaj zamenika ministra za javnu bezbednost, uprkos tome što je bio predmet interne istrage.

- Meng Hongvei nije poštovao principe partije (...), nije dao potrebne lične podatke i odbio je da sprovodi odluke Centralnog komiteta partije - navedeno je u saopštenju inspektorata.

Izraz "kršenje disciplinskih pravila" je obično referenca za korupciju. Ministarstvo za javnu bezbednost je u oktobru saopštilo da je Meng "primao mito" i da je "osumnjičen za kršenje zakona". Tada nisu izneti detalji.

Do te objave je došlo deset dana nakon Mengovog nestanka, koje je francuskim vlastima krajem septembra prijavila njegova žena. Tada još uvek šef Interpola, Meng je napustio sedište organizacije u Francuskoj i otišao u Kinu.

Meng je za šefa Interpola imenovan krajem 2016, a Peking je tada to pozdravio.

On nije prvi visoki kineski funkcioner koji je pao kao žrtva antikorupcijske kampanje koju je predsednik Si Đinping pokrenuo od svog dolaska na vlast 2012.

Ta kampanja je popularna u javnosti i do sada je kažnjeno više od milion i po funkcionera. Ipak, sumnja se da Si koristi kampanju da bi uklonio svoje protivnike u partiji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.