TAJNOVITO UDRUŽENJE ČIJI JE CILJ RUŠENJE KIM DŽONG-UNA: Njihov poslednji PODUHVAT uzbunio je svet! Šta smeraju?
Otpor protiv Kim Džong-una organizuje se u inostranstvu, Foto: EPA/KHAM

civilna odbrana čeolima

TAJNOVITO UDRUŽENJE ČIJI JE CILJ RUŠENJE KIM DŽONG-UNA: Njihov poslednji PODUHVAT uzbunio je svet! Šta smeraju?

Civilna odbrana Čeollma je stekla međunarodno priznanje nakon što je navodno osnovana za odbranu ubijenog Kima Hana Sola, sina Kima Džonga Nama

Objavljeno:

Misteriozna organizacija disidenata iz Severne Koreje preuzela je odgovornost za upad u ambasadu te zemlje Madridu, ali su odbacili tvrdnje da je to bio "napad" u kojem su učestovali i naoružani muškarci.

Civilna odbrana Čeolima, kako organizacija sebe naziva, je tajnovita grupa čiji je cilj da zbaci Kim Džong-una sa vlasti u Severnoj Koreji. Oni su demantovali da su u raciju umešane druge strane zemlje, kao i da je ta akcija povezana sa samitom Donalda Trampa i Kim Džong-una, koji se dogodio nekoliko dana kasnije.

- Ovo nije bio napad. Odgovorili smo na hitnu situaciju u madridskoj ambasadi. Pozvani smo u ambasadu, niko nije pretučen kao što se pisalo. Iz poštovanja prema domaćinu, Španiji, nije korišćeno oružje. Svi u ambasadi su tretirani sa dostojanstvom i neophodnim oprezom. Nijedna strana vlada nije znala za našu akciju pre sprovođenja - saopštili su.

Naveli su i da je njihova misija da pomognu onima u nevolji, i da zbog osetljive prirode akcije ne žele da otkrivaju detalje.

Saopštenje je izdato nedugo nakon što je španski sudija Hose de la Mata rekao da su nakon upada u ambasadu FBI-ju ponuđeni podaci koji su ukradeni iz ambasade. Sudija je naveo i da osobe koje su upale imaju američko i južnokorejsko državljanstvo, i da su nakon akcije otputovali u SAD.

FBI to nije komentarisao, ali je zvaničnik američke vlade Robert Paladino izjavio da SAD nemaju ništa sa tim upadom.

Civilna odbrana Čeolima je povodom tih informacija saopštila:

- Nijedna informacija o Madridu nije bila podeljena ni sa jednom stranom s očekivanjem bilo kakve koristi ili novca u zamenu. Organizacija je podelila određene informacije ogromne potencijalne vrednosti s FBI-jem u Sjedinjenim Državama, pod međusobno dogovorenim uslovima poverljivosti. Ove informacije su dobrovoljno i na njihov zahtjv podeljene, a ne naše. Izgleda da su ti uslovi prekršeni .

Španski list El Pais izvestio je da su u ambasadu upali napadači noseći lažno oružje, i da su zaposlene tukli i ispitivali, pre nego što su pobegli u "luksuznim automobilima".

Civilna odbrana Čeollma je stekla međunarodno priznanje nakon što je navodno osnovana za odbranu Kima Hana Sola, sina Kima Džonga Nama. Kim Džong Nam, stariji polubrat severnokoreskog lidera, bio je izložen smrtonosnom nervnom agentu VKS 2017. godine dok je ulazio na aerodrom u Kuala Lumpuru, ubivši ga za nekoliko minuta.

Američke, južnokorejske i malezijske vlasti su za napad optužile Pjongjang, ali je Severna Koreja odlučno negirala svaku odgovornost. Nejasno je zašto je Kim Džong Nam ubijen, ali analitičari kažu da bi, ako Severna Koreja stoji iza ubistva, možda Kim Džong Un video svog brata i njegovu porodicu kao moguću pretnju njegovom vođstvu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.