DEVOJČICA (3) DOŽIVELA ANAFILAKTIČKI ŠOK Majka sve snimila, pa objavila! Pakao je nastupio za samo nekoliko minuta!
Maren Berghaus je pojela komadić indijskog oraščića i pala u anafilaktički šok, Foto: Printscreen/facebook

reakcija

DEVOJČICA (3) DOŽIVELA ANAFILAKTIČKI ŠOK Majka sve snimila, pa objavila! Pakao je nastupio za samo nekoliko minuta!

Simptomi se obično pojave u roku od nekoliko minuta, a često uključuju osip, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i naticanje jezika i/ili grla

Objavljeno:

Julija, majka trogodišnje Maren Berghaus, na Fejsbuku je objavila fotografije svoje ćerke dok prolazi kroz anafilaktički šok, da pokaže koliko strašne alergije na hranu mogu biti.

Odvela je ćerku doktoru za alergije koji je malenu testirao na orašaste plodove, a nekoliko minuta nakon što je pojela komadić indijskog oraščića, devojčica je pala u anafilaktički šok.

Kad je doktor dao Maren desetinu jednog indijskog oraščića, izgledalo je kao da prolazi kroz laganu reakciju na njih, jer se počela češati po ušima no, samo nekoliko minuta kasnije Maren je počela da se žali na bol u trbuhu i nedostatak vazduha, a onda se onesvestila.

Anafalaktički šok
Anafalaktički šok foto: Printscreen/facebook

Na fotografiji joj osoblje daje masku s kiseonikom, dok joj je za ruku zakačen aparat za pritisak. Devojčica se brzo oporavila, a majka je rekla kako želi da upozori ostale roditelje kako izgleda anafilaktički šok, tako da na vreme mogu reagovati ako se to dogodi njihovom detetu.

Maren Berghaus
Maren Berghaus foto: Printscreen/facebook

Pošle sedmice smo napravili testiranje preko kože koje je pokazalo da je Maren alergična na sve orašaste plodove, ali kasnije je jela orah i nije imala alergiju. Zato smo trebali da napravimo još jedan oralni test, da proverimo je li rezultat bio lažan - rekla je Marenina mama Julia i objasnila da je htela da uključi Maren u 'program oralne imunoterapije', u kojem je imunološki sistem 'istreniran' da ne prepoznaje alergene ako se pojedu u manjoj količini. A kako je napomenula, reč je o skupom i dugotrajnom programu pre kojeg roditelj treba biti siguran da je dete alergično na određenu namirnicu.

Zato se, kaže, nije previše uzrujala ni kad je devojčica počela da se žali na bol u trbuhu, jer je očekivala alergijsku reakciju, nakon čega joj je doktor dao injekciju da joj smiri simptome. No, za 10-ak minuta je devojčici počeo da izbija jak osip po celom telu. Iako se za to vreme igrala, kad joj je sestra proverila stanje, pritisak joj je bio nizak, a puls joj je divljao i brzo je pala u anafilaktički šok.

Simptomi se obično pojave u roku od nekoliko minuta, a često uključuju osip, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i naticanje jezika i/ili grla. Da se ponište ti simptomi u mišić se daje injekcija adrenalina, zbog kojeg se pritisak ponovno diže i opuštaju se mišići dišnog sistema.

Nakon te injekcije trogodišnjakinja je došla k sebi, a onda su joj dali i injekciju steroida da spreče napad astme. Kako je napisala majka, curica se potpuno oporavila za dva sata. Na svom je Facebook profilu naglasila kako taj šok 'ne izgleda kao na TV-u' i da objavljuje fotografije i priču da drugi roditelji nauče kako mogu prepoznati simptome.

- Očekivala sam dahtanje, gušenje, zvuk šištanja iz pluća, i da će se hvatati za prsa i vrat, a nije uopšte sve tako dramatično, zapravo je sve bilo prilično tiho i manje više je prošlo u igri - napisala je majka u postu na Facebooku, na koji je reagovalo čak 37 hiljada ljudi, a podeljen je 87 hiljada puta. Dodala je i da poručuje roditeljima da bi trebali uvek imati injekcije koje se daju u ovim slučajevima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.