ODLOŽEN BREGZIT: Ako se Britanija sada ne usaglasi o sporazumu, izlazak iz EU biće HAOTIČAN
Protesti protiv Bregzita, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

čeka se parlament

ODLOŽEN BREGZIT: Ako se Britanija sada ne usaglasi o sporazumu, izlazak iz EU biće HAOTIČAN

Rok je 22. maj

Objavljeno:

Evropski savet jednoglasno je doneo odluku da se povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije odloži za 22. maj 2019. godine, navodi se u zaključima dvodnevnog samita lidera EU koji je sinoć završen u Briselu.

Ovaj produžetak odobrilo je 27 članica EU pod uslovom da Donji dom britanskog parlamenta sledeće nedelje podrži Sporazum o povlačenju.

- Po drugom scenariju, ako Sporazum o povlačenju sledeće nedelje ne bude odobren od strane Donjeg doma, Evropski savet pristaje na odlaganje do 12. aprila 2019. godine i očekuje da Velika Britanija pre tog datuma Evropskom savetu predstavi naredne korake - izjavio je po završetku samota predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je ocenio da Velika Britanija i dalje ima mogućnost izbora između uređenog Bregzita (s dogovorom), Bregzita bez dogovora, dugog odlaganja Bregzita ili povlačenja člana 50, ali da EU ponavlja da više ne može biti pregovora o samom Sporazumu o povlačenju koji je dogovoren između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva u novembru 2018.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da je EU neumorno pregovarala o Sporazumu o povlačenju i da je učinila sve što je bilo u njenoj moći. On kaže da se nada da će Sporazum biti usvojen u Donjem domu britanskog parlamenta.

- Šta god se dogodi, mi smo spremni, uključujući i izostanak Sporazuma o povlačenju. Spremni smo i bili smo spremni još od 2017. godine - poručio je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Tusk zaključio je da je dobar znak to što i u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU i dalje postoji "dosta otvorenih opcija", kao i činjenica da se i dalje nalaze načini kako da se "olakša proces" za obe strane.

Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je odluku lidera EU da odloži Bregzit, navodeći da sada poslanici britanskog parlamenta imaju jasan izbor šta sledeće treba da urade.

- Nadam se da svi možemo da se složimo, sada smo pred odlukom - rekla je Mejova novinarima u Briselu, po završetku samita EU prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.