TEREZI MEJ ĆE ODOBRITI ODLAGANJE BREGZITA, ALI POD JEDNIM USLOVOM: Iz Brisela imaju važan zahtev
Mej u Briselu, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

u škripcu

TEREZI MEJ ĆE ODOBRITI ODLAGANJE BREGZITA, ALI POD JEDNIM USLOVOM: Iz Brisela imaju važan zahtev

Ona je dolazeći na samit EU lidera koji se održava u Briselu izrazila nadu da će se Bregzit sprovesti u jednom uređenom postupku

Objavljeno:

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej kaže da lično žali zbog potrebe za odlaganjemBregzita te poručuje da će to vreme predviđeno za odlaganje dati priliku britanskom parlamentu da konačno sprovede volju građana o izlasku iz EU.

- Bitno je da prihvatimo i sprovedemo odluku britanskog naroda o Bregzitu. Prošlo je tri godine od referenduma i vreme je da Parlament donese odluku. Kratkoročno odlaganje daće priliku Paralmentu da odluči o napuštanju EU i tako ispuni rezultate referenduma - izjavila je Mej.

Ona je dolazeći na samit EU lidera koji se održava u Briselu izrazila nadu da će se Bregzit sprovesti u jednom uređenom postupku, odnosno uz privatanje Sporazuma o povlačenju.

Britanska premijerka je dodala da njena zemlja nastavlja da učestvuje u razgovorima EU 28 o zajedničkim izazovima kada su u pitanju bezbednost i napredak i da će se to partnerstvo nastaviti i po izlazku Ujedinjenog Kraljevstva .

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da će lideri EU verovatno odobriti Velikoj Britaniji zahtev za tromesečno odlaganje Bregzita pod uslovom da britanski parlament podrži takav sporazum premijerke Tereze Mej.

- U principu možemo da se saglasimo sa tom željom ako sledeće nedelje dobijemo pozitivan ishod glasanja o sporazumu u britanskom parlamentu - rekla je Merkelova u Bundestagu uoči polaska na samit EU u Brisel.

Ona je primetila da će eventualno odlaganje zahvatiti period kada se održavaju izbori za Evropski parlament što, kako je naglasila "znači da se moraju poštovati budućnost i pravna sigurnost izbora", prenosi Politiko.eu.

Merkel je ponovila da se čvrsto protivi scenariju Bregzita bez dogovora jer bi to naštetilo interesima Nemačke, kao i Britanije.

- Ubeđena sam da nam treba uređeni odlazak Ujedinjenog Kraljevstva. To nije samo u interesu Britanije, već i Nemačke, naročito Nemačke i 27 članica EU - rekla je Merkel.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc očekuje da će doći do odlaganja Bregzita.

Kurc je rekao da polazi od toga da postoji spremnost šefova vlada EU da omoguće odlaganje Bregzita, ako se time sprečava "tvrdi Bregzit".

Britanska premijerka Tereza Mej, međutim, mora jasno objasniti kako misli da će ipak doći do sporazuma, ukazao je on.

Kurc je rekao da odlaganje ne znači i da će na kraju biti dogovora o uređenom istupanju Velike Britanije iz EU.

Nije isključio ni vanredni samit EU o Bregzitu iduće nedelje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.