POSLEDNJI SOVJETSKI VLADAR I ZVANIČNO PREDAO VLAST: U njegovu čast promeniće ime prestonice Kazahstana!
Nazarbajev na zakletvi novog predsednika, Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

nursultan nazarbajev

POSLEDNJI SOVJETSKI VLADAR I ZVANIČNO PREDAO VLAST: U njegovu čast promeniće ime prestonice Kazahstana!

Tokajev je tako postao tek drugi predsednik Kazahstana od proglašenja nezavisnosti

Objavljeno:

Predsednik kazahstanskog parlamenta Kasim-Žomart Tokajev položio je danas zakletvu kao predsednik države, dan nakon iznenadne ostavke dugogodišnjeg lidera Nursultana Nazarbajeva.

Tokajev je tako postao tek drugi predsednik Kazahstana od proglašenja nezavisnosti, pošto je Nazarbajev juče iznenadio mnoge objavljivanjem ostavke tokom televizijskog obraćanja. On je Kazahstanom vladao skoro 30 godina.

Nazarbajev (78) danas je prisustvovao inauguraciji Tokajeva na kojoj je dočekan dugim aplauzom.

Novi predsednik je u govoru pohvalio Nazarbajeva kao "neverovatnog reformatora". Očekuje se da će dojučerašnji lider ostati uticajan kao predsednik saveta za bezbednost i šef vladajuće partije.

Poslanici parlamenta usvojili su danas zakon o promeni imena glavnog grada u Nursultan, u čast prvog predsednika samostalnog Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, javila je agencija Tass.

Nursultan Nazarbajev je 1989. postao šef kazahstanskog ogranka Komunističke partije Sovjetskog Saveza a za predsednika republike je prvi put izabran par nedelja pre nego što je Kazahstan postao nezavisan usled raspada SSSR.

Često je bio hvaljen zbog održavanja stabilnosti i međuetničkog mira u zemlji. Iako je bio na meti kritika zbog marginalizacije opozicije i stvaranja faktički jednopartijske države, njegov režim je bio liberalniji od onih u susednim centralnoazijskim državama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agecnije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.