MASOVNI UBICA 7 GODINA PUTOVAO SVETOM, OBIŠAO I SRBIJU: Sad je poznato šta je tražio u Hrvatskoj (FOTO)
Visoki turski zvaničnik kaže da je osumnjičeni putovao u Tursku više puta i tamo proveo ono što je zvaničnik nazvao "produženim vremenskim periodom u zemlji. Zvaničnik kaže da je u toku istraga o "pokretima i kontaktima osumnjičenog unutar zemlje", Foto: Printscreen / Youtube

GODINE PUTEŠESTVIJA

MASOVNI UBICA 7 GODINA PUTOVAO SVETOM, OBIŠAO I SRBIJU: Sad je poznato šta je tražio u Hrvatskoj (FOTO)

Visoki turski zvaničnik kaže da je osumnjičeni putovao u Tursku više puta i tamo proveo ono što je zvaničnik nazvao "produženim vremenskim periodom u zemlji. Zvaničnik kaže da je u toku istraga o "pokretima i kontaktima osumnjičenog unutar zemlje"

Objavljeno: 16.03.2019. 13:28h
  • 1

Pre nego što je odlučio da počini težak masakr na Novom Zelandu, Australijanac Brenton Tarant je sedam godina putovao po svetu i tom prilikom je posetio i Srbiju, Hrvatsku, BiH, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, a više puta je boravio i u Turskoj.

Snimljen na aerodromu u Istanbulu

Da je napadač iz Krajstčerča boravio u Turskoj dokaz je snimak bezbednosne kamere sa aerodroma "Ataturk" u Istanbulu. Snimak je nastao u martu 2016. godine, saopštila je turska televizija TRT.

Visoki turski zvaničnik kaže da je osumnjičeni putovao u Tursku više puta i tamo proveo ono što je zvaničnik nazvao "produženim vremenskim periodom u zemlji. Zvaničnik kaže da je u toku istraga o "pokretima i kontaktima osumnjičenog unutar zemlje".

Bugarske vlasti: Ubica sa Novog Zelanda obišao Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bugarsku

- Brenton Tarant, napadač koji je danas na Novom Zelandu otpočeo krvavi pir ranije je posetio Balkan, prošao je kroz Srbiju, Rumuniju i Crnu Goru 2016, a dve godine kasnije je bio u Bugarskoj kao turista - rekao je glavni bugarski tužilac Sotir Cacarov na konferenciji za medije koja je održana po okončanju sastanka sa informativnim službama te zemlje, a povodom napada koji se dogodio u Krajstčerču, gradu na Novom Zelandu.

Između ostalog je precizirano i da je Tarant boravio u Srbiji u periodu od 28. do 30. decembra 2016. godine kada je prošao i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Cacarov je predočio da se vrši provera lokacija u Bugarskoj u kojima je noćio Australijanac, napomenuvši da su uglavnom bile u pitanju gostionice i manji smeštaji, a ne veliki hoteli. Takođe, ispituje se i da li je imao kontakta i koliko sa državljanima Bugarske.

- Još čekamo informacije sa Novog Zelanda jer oni sada vrše provere, pa ćemo nakon toga da vršimo dalja proveravanja. Svakako, on je letom iz Dubaija sleteo 9. novembra prošle godine na aerodrom u Sofiji, a narednog dana je iznajmio automobil kojim je obišao Sofiju, Drjanovo, Pleven, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad, Kazanlak, Bansko i Bačkovo. Za Bukurešt je otišao 15. novembra, a iz Rumunije je otišao u Mađarsku - objasnio je Cacarov.

Rekao je da se sada zadatak bugarskih zvaničnika sastoji iz dva dela, odnosno da će s jedne strane morati da uspostave potpunu razmenu informacija sa glavnom istragom koja se obavlja na Novom Zelandu: "Apsolutno ćemo sve podatke do kojih dođemo vezano za njegov boravak i kontakte da prosledimo njima", a sa druge strane moraju da saznaju sve što mogu vezano za lokacije na kojima je boravio, kao i za šta ih je koristio i sa kim je kontaktirao.

Cacarov je pojasnio da će biti proveren spisak svih putnika na letu kojim je Tarant stigao, ali i onom kojim je napustio Bugarsku, kao i kartice za mobilne telefone koje je koristio, a obaviće se i provera mesta na kojima je prenoćio.

- Ono što se u ovoj fazi može reći jeste da nema dokaza o terorističkoj vezi sa našom teritorijom. U verziji koja je predočena njegovo putovanje u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, kao i njegov dolazak ovde, uglavnom je vezano za posete istorijskim lokalitetima. Postoji stalna veza sa istragom u Novom Zelandu i Australiji - dodao je tužilac, piše bugarski "Trud".

 

Cacarov je naveo da bugarska služba bezbednosti sarađuje i sa kolegama iz Srbije i Crne Gore u vezi sa tim, ali i sa službama iz SAD, Novog Zelanda, Australije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Mladen Marinov je objasnio da još ima mnogo posla vezano za istragu: "Mora da se detaljno ispita gde je prenoćio i gde je boravio. Večeras ćemo dobiti nove informacije s Novog Zelanda. Za sada mi nemamo podatke o njegovom boravku ovde osim onih koje je naveo u obaveznoj dokumentaciji na osnovu koje je prijavio da je poseta turističkog tipa".

Napomenuo je da je prisustvo Taranta utvrđivano na osnovu snimaka sigurnosnih kamera i saradnjom sa drugim zemljama, ali se očekuju informacije od Novog Zelanda vezano za njegov pasoš i pun profil da bi se zaokružila istraga.

Informaciju da je Australijanac u Bugarskoj boravio samo zbog turizma potvrdila je i ministar spoljnih poslova te zemlje Ekaterina Zaharieva.

Dačić i Stefanović: Napadač nema veze sa Srbijom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da napadač sa Novog Zelanda nema nikakve veze sa Srbijom. Prethodno je sličnu izjavu dao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

I Hrvatska potvrdila da je Trant boravio na njenoj teritoriji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdilo jeda je u toj zemlji boravio Brenton Tarant.

- MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Hrvatske tokom decembra 2016. i januara 2017. godine - potvrdila je portparol hrvatskog MUP-a Marina Mandić.

Ona je navela da je ovaj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

U napadima u džamijama El Nur i Linvud u Krajstčerču poginulo je 49 ljudi, dok je više desetina njih ranjeno.

Policija je privela četiri osobe, među njima i dvadesetosmogodišnjeg Taranta, koji je preuzeo odgovornost za napad.

Obišao i Pakistan i Severnu Koreju

U aprilu 2010, Tarantov otac je iznenada umro od raka kada je bio star 49 godina, što je navelo Brentona da krene na sedmogodišnje putovanje po svetu.

Njegovi bivši prijatelji nagađaju da je upravo na tom putovanju "možda radikalizovan".

Prema slikama koje je objavio na društvenim mrežama, vidi se da je boravio i u Pakistanu i Severnoj Koreji.

BONUS VIDEO:

BRUTALNA OSVETA: Iznervirani komšija došao da mu naplati za neprospavane noći!

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media