MASAKR JE MOGAO BITI SPREČEN? Ekstremisti su bili jako aktivni na internetu, policija je bila SLEPA
Jakinda Ardern, Foto: EPA/BORIS JANCIC

krvoproliće na novom zelandu

MASAKR JE MOGAO BITI SPREČEN? Ekstremisti su bili jako aktivni na internetu, policija je bila SLEPA

Australijski ekstremista Brenton Tarant (28) u dve džamije na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču ubio je 49 osoba. U vezi sa napadom uhapšene su još tri osobe

Objavljeno: 12:03h

Premijerka Novog Zelanda otvoriće detaljnu istragu svojih bezbednosnih i informativnih službi koje nisu uspele da otkriju ekstremiste koji su izvršili teroristički napad u kojem je ubijeno 49 osoba, a ranjeno 40.

Australijski ekstremista Brenton Tarant (28) u dve džamije na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču ubio je 49 osoba. U vezi sa napadom uhapšene su još tri osobe.

Uprkos tome što su bili aktivni onlajn, Tarant i njegovi saučesnici nisu bili praćeni ni detektovani od strane bezbednosnih službi. Zbog toga se sada postavljaju brojna pitanja.

Premijerka Ardern je ošto osudila napad, rekavši da su napadnuti baš zbog toga što su "nacija mira".

- Nismo napadnuti jer smo sigurna luka za one koji mrze. Nismo napadnuti jer podržavamo rasizam, i jer smo enklava za ekstremiste. Izabrani smo baš zato što nismo ništa od toga. Jer predstavljamo različitost, ljubaznost i saosećanje. Dom za one koji dele naše vrednosti. Sklonište smo onima kojima je to potrebno. I naše vrednosti neće ispaštati zbog ovih napada - rekla je premijerka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/newsroom.co.nz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.