U EVROPI SE UBISTVA NOVINARA ZAPRAVO I REŠE: Naručiocu likvidacije Jana Kuciaka nisu pomogle ni veze ni pare
Marian Kočner, Foto: Youtube printscreen

slovačka odahnuLa

U EVROPI SE UBISTVA NOVINARA ZAPRAVO I REŠE: Naručiocu likvidacije Jana Kuciaka nisu pomogle ni veze ni pare

Njegovo ime od prvih dana nakon početka istrage o ubistvo spominalo se kao potencijalnog naručitelja ubistva.

Objavljeno: 16:17h

Kontroverzni slovački preduzetnik Marian Kočner sumnjiči se da je naručio ubistvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove verenice Martine Kušnirove u njihovu domu pokraj Bratislave u februaru prošle godine.

Očekuje se da će Kancelarija specijalnog tužitelja u Bratislavi danas na konferenciji za novinare izneti najnovija saznanja o istrazi likvidacije novinara koje je šokiralo Evropu, a kako piše portal Aktuality.sk, za koji je radio ubijeni Kuciak, Kočner je optužen još 8.marta.

Prema službenoj verziji policije, između četvrtka 22. i nedelje 25. februara 2018. egzekutor je prvo likvidirao Jana hicem u prsa, a Martinu je metak pogodio u glavu. Ona je pokušala da pobegne, ali nije imala izgleda. Ubistvo se dogodilo u njegovoj porodičnoj kući u gradu Velka Maca, 65 kilometara istočno od glavnog grada Bratislave.

Njegovo ime od prvih dana nakon početka istrage o ubistvo spominalo se kao potencijalnog naručitelja ubistva. Kako javljaju slovački mediji, Kočner se nalazi u pritvoru u Banskoj Bistrici, a priveden je zbog sumnje u počinjenje ekonomskog kriminala. Mediji takođe pišu kako je Kočner ranije pretio Kuciaku.

Kuciak je prijavio je tužilaštvu slovačkog biznismena Mariana Kočnera, o kojem je poslednji članak napisao dve nedelje pre nego što je ubijen. Tema je bila porezna prevara pri gradnji luksuznog apartmana Five Star Residence u Bratislavi. Kočner je ispitan, ali pušten je nakon ispitivanja i demantovao je bilo kakve veze sa zločinom.

Kuciak je u svom poslednjem članku naveo veze između italijanske mafije i osoba bliskih tadašnjem slovačkom premijeru Robertu Ficu, kao što je bivša manekenka Maria Troškova koja sada nosi titulu premijerovog "glavnog državnog savetnika".

Devet meseci pre stravičnog ubistva na jednoj je konferenciji za novinare Kuciak isprovocirao Kočnera, kojemu nije bilo nimalo prijatno.

- To nije istina, to je tvoja fikcija - odgovorio je Kočner na Kuciakove nalaze i pitanja.

Oko tri meseca kasnije, preduzetnik je već otvoreno pretio novinaru preko telefona. Kuciak je podneo krivičnu prijavu protiv Kocnera, ali je policija zatvorila slučaj bez saslušanja.

Ime Mariana Kočnera kasnije se često spominjalo u medijima u vezi s ubistvom novinara, a nekoliko nedelja nakon ubistva bio je saslušan vezano za slučaj.

Slovački mediji opširno izveštavaju o optužnici protiv preduzetnika Kočnera, s naslovnica portala vrište naslovi poput 'Kakav preokret', a glavni urednik portala Aktuality.sk Peter Bárdi u današnjem komentaru ističe kako optužnica protiv Kočnera potvrđuje koliko je korumpiran sistem što su ga uveli oligarsi, organizovani kriminal i neodgovorni poitičari. Ističu kako se njegovo ime pojavljivalo na tzv. mafijaškim listama, da je imao kontakte s ljudima iz podzemlja, te da je koristio njihove usluge. Spominje kako je pokušao da utiče na uređivačku politiku TV Markize. Kako piše Peter Bardi, Kočner je imao uticajne prijatelje u politici, policiji i tužilaštvu koji su ga štitili.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.