DEVOJČICA JE NAĐENA U STANU PUNOM SMEĆA, NE ZNA DA GOVORI, NIKAD NIJE VIDELA VOĆE: Reči njene majke su užasnule sve
Majka iz pakla, Foto: Twitter printscreeN / Youtube printscreen

najgori slučaj zanemarivanja

DEVOJČICA JE NAĐENA U STANU PUNOM SMEĆA, NE ZNA DA GOVORI, NIKAD NIJE VIDELA VOĆE: Reči njene majke su užasnule sve

Odmah su uočili da ne zna da priča da samo proizvodi zvukove i da nije socijalizovana

Objavljeno:

Petogodišnja devojčica koju su ruski mediji prozvali ‘ženskim Moglijem’, a koja je pronađena u ponedeljak sama u stanu, do grla u smeću, bubašvabama, izgladnela, bolesna, nerazvijena, na oporavku je u bolnici.

Kad su je primili, na vratu joj je bila urasla ogrlica. Odmah su uočili da ne zna da priča da samo proizvodi zvukove i da nije socijalizovana. Osim toga, bojala se vode.

Stan u kojem su je našli bio je natrpan smećem i u njemu gotovo ništa nije funkcionisalo. Nije bilo hrane, a voda i struja su zbog neplaćenih računa bili isključeni.

Uz nju je sad pravobraniteljica za djcu Ana Kuznjecova, a iz bolnice su objavili i prve fotografije. Devojčicu su nazvali Ljubov, odnosno Ljuba.

- Bilo kakvo voće ili neku drugu hranu koju smo joj ponudili, prvo je pomirisala. Tek je onda uzela prstima. Bilo je to jako uznemirujuće za gledati. Niko je nije naučio da se spava na krevetu. Jako smo se mučili dok smo je uopšte uspavali. Jako se boji vode - ispričala je za Sky News Kuznjecova.

Majka petogodišnje devojčice tvrdi da je svoje dete podigla 'u dobrim uslovima'.47-godišnja Irina Garašenko kaže da voli svoju ćerku uprkos tome što je živela u stanu punom bubašvaba i zatrpanom smećem.

Majka iz Rusije, inače fakultetski obrazovana, zadržana je u pritvoru na dva meseca zbog sumnje na pokušaj ubistva. Ako bude osuđena za to, preti joj do 15 godina zatvora, javlja Mirror. Govoreći prvi put iza rešetaka na sudu, novinarima je rekla kako istražitelji iz Moskve smatraju da je tukla dete i zanemarivala ju, dovodeći pritom njen život u opasnost.

Stanje doma u kojem je malena živjla s majkom tako je loše da su spasitelji morali nositi opremu za hemijsku zaštitu kad su ušli u stan. Majka pak tvrdi da to nije istina. Garašenko insistira na tome da je svoje dete podizala u dobrim uslovima i dodaje da ne zna šta se dogodilo u stanu.

- Istražitelj mu je rekao da tučem svoje dete i guram je u suicid. No ja sam njena mama, ja sam je rodila. Ona mi je prvo dete, imala sam tad 41 godinu. Pet i po godina sam je hranila i odgajala. Naravno da je volim, nikad je ne bih ostavila - kaže majka i dodaje da ne razume što se dogodilo u stanu i da želi otići tamo i sama vidji o čemu je reč.

- Ne puštaju me onamo i ne daju mi da vidim svoju ćerku. Ne znam šta se u stanu dogodilo. Priveli su me u blizini stana - kaže i dodaje da je neko sve inscenirao i uneredio njen stan.

Majka kaže da je nekoliko sati nije bilo kod kuće, ali komšije tvrde da je dete danima ostavila samo. Plakanje devojčice ih je alarmiralo pa su pozvali policiju. Njena majka inače radi u jednoj energetskoj firmi i u finansijskoj službi.

- Zarađujem novac, plaćam za sve, izdržavam je i hranim. Bila je u dobrom stanju - dodaje Garaščenko i ističe da nije istina da dete ne zna da govori i komunicira ali priznaje da djevojčica nije išla u vrtiće ili škole. Majka tvrdi da ju je ona sama obrazovala.

- Brinem se kao i svaka majka. Želim je videti, zagrliti i poljubiti. Ona je moje dete i ja ću se za svoju ćerku boriti - kaže.

Međutim komšije tvrde da devojčicu nisu videli otkako je bila beba, a tada je bila zdrava. Oni čak kažu i da je majka nekada bila opsednuta čistoćom pa je čistila i mela čak i javne površine oko zgrada.

- Devojčica zna da pokaže svoje oči, nos i usta, no ne zna za spavanje u krevetu. Zaspi u stolici, sklupčana. Nikad nije videla voće. Kad smo joj ponudili mandarinu, nije znala što bi s njom i samo ju je gledala. Kad ju je probala, bila je vidno zadovoljna i nasmejala se. Jako se boji vode i još imamo problema s njenom higijenom jer uopšte ne želi da se kupa. Strah ju je i elektronskih uređaja - kaže lekar i dodaje da su hteli da urade EKG srca, ali zasad to nije moguće.

Za devojčicu se zasad nitko drugi od porodice nije raspitivao.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.