Etiketiranje je i dalje tačka razdora Jevreja i Nemačke (FOTO)

Ne zanima ih direktiva

Etiketiranje je i dalje tačka razdora Jevreja i Nemačke (FOTO)

Jevreji koji žive na okupiranoj teritoriji obavestili su Nemačku da neće stavljati posebne oznake na svoje proizvode
Objavljeno:

Jevrejski naseljenici iz Jordanske doline na okupiranoj Zapadnoj obali su obavestili Nemačku da se neće povinovati pozivu Evropske unije da obeležavaju sve proizvode iz jevrejskih naselja, javljaju danas izraelski mediji. 21. vek u Londonu: U jevrejskoj školi uče da je jedina uloga žene da brine o deci, kuva i čisti! (GIF) Evropska komisija je početkom novembra prošle godine odobrila praksu etiketiranja kako bi se identifikovali takozvani proizvodi iz jevrejskih naselja, odnosno proizvodi sa okupiranih teritorija, koje uključuju Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Golansku visoravan.

Predsedavajući regionalnog saveta Jordanske doline Dudu Elhajani je rekao da su farmeri šokirani zahtevom nemačke kompanije da na svoje proizvode stave etikete na kojima piše da su potiču s okupiranih teritorija. Nakon tog zahteva, Elhajani uputio je oštro pismo nemačkom ambasadoru Klemensu fon Geceu, u kome je zahtev označio "diskriminatorskim i politički motivisanim". - Želim da vas jasno informišem da nećemo obeležavati proizvode. Takvo obeležavanje je jednako obeležavanju Jevreja u Evropi za vreme mračnog i užasnog vremena u prošlosti. To je potpuno neprihvatljivo - naglasio je Elhajani, dodavši da je to protivno realnosti u Izraelu i na Bliskom istoku.
On je ocenio da je zahtev "posebno uznemirujući" i "apsolutno sraman" jer je od oktobra u talasu nasilja u Izraelu i na palestinskim teritorijama u palestinskim napadima, mahom nožem, ubijeno više od 170 Palestinaca i oko 30 Izraelaca, jedan Amerikanac, Sudanac i Eritrejac. EU ističe da pomenute teritorije nisu u priznatim granicama Izraela i Komisija je zato usvojila novu politiku obeležavanja proizvoda odatle kako bi informisala potrošače da su to proizvodi iz naselja, koje međunarodna zajednica smatra nelegalnim i preprekom za mir.
Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim od Jordana i Golansku visirovan od Sirije u šestodnevnom ratu 1967. godine. Istočni Jerusalim i Golan su kasnije anektirani, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci nameravaju da na Zapadnoj obali osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i da ona obuhvati i Pojas Gaze.
U septembru je izraelski premijer Benjamin Netanjahu uporedio odluku o obeležavanju proizvoda sa nacističkom erom. - Sećamo se istorije i sećamo se šta se dogadilo kad su proizvodi Jevreja obeležavani u Evropi - naveo je premijer označivši odluku "licemernom". Izrael svaki takav potez zove bojkotom, dok EU insistira da samo informiše potrošače.
(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.