JOŠ ČEKAM DA ME NAZOVE I KAŽE DA NE PANIČIM: I Danica je poginula u stravičnoj avionskoj nesreći u Etiopiji (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

TRAGEDIJA!

JOŠ ČEKAM DA ME NAZOVE I KAŽE DA NE PANIČIM: I Danica je poginula u stravičnoj avionskoj nesreći u Etiopiji (VIDEO)

Avion etiopijske avio-kompanije, koji je bio na letu za Najrobi u Keniji, srušio se ubrzo nakon poletanja na jugoistoku zemlje

Objavljeno:

Stravična avionska nesreća koja se dogodila juče u Etiopiji, a u kojoj je poginulo 149 putnika i 8 članova posade, zaprepastila je javnost.

Avion etiopijske avio-kompanije, koji je bio na letu za Najrobi u Keniji, srušio se ubrzo nakon poletanja na jugoistoku zemlje.

Prema prvim informacijama na letu je bilo putnika iz 35 zemalja, a jedan od njih je državljanin Srbije Đorđe Vdović (54).

Vdovićeva sestra potvrdila je da se on nalazio u srušenom avionu. Srpski državljanin bio je zaposlen u Svetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama. Vdović je pored srpskog pasoša uz sebe imao i službenu putnu ispravu UN.

Među nastradalim putnicima su i državljani Slovačke. Lokalni mediji su objavili potresne priče i poslednje reči nastradalih putnika, a njihove porodice se opraštaju od svojih najmilijih.

Na ovom letu bila je i humanitarna radnica, lepa Danica Olek (42) koja je organizovala humanitarne manifestacije za decu. Ona je poreklom iz Bratislave i završila je učiteljski fakultet, a pomagala je neprofitnom sektoru.

foto: Printscreen Facebook

Povodom ovog događaja se na društvenim mrežama pojavio sledeći post: "S bolom smo danas saznali da je naša koleginica Danica, takođe bila u avionu koji se srušio. Molite se".

Nakon toga je usledio veliki broj objava u kojima su se ljudi opraštali od Danice.

- Nisam poznavao lepšu, iskreniju i optimističniju dušu. Hvala za svaki trenutk koji sam proveo sa njom - piše jedan njen poznanik.

- Osećam veliku prazninu, i još uvek čekam da me nazove i kaže mi da ne paničim - napisao je drugi.

Njene kolege iz "Good News agencije" su pozvale sve preko Fejsbuka da se mole za nju. Tugu zbog ovog velikog gubitka izrazio je i direktor Martin Čaučik.

- Imala je veliko srce i veliki osećaj za pravdu - rekao je on za slovački list "Pravda".

Davala je deci nadu i veru

Agencija za koju je Danica radila se bavila brojnim razvojnim projektima u Africi. Danica je bila jedna od radnica koje su nastojale da afričkoj deci pruže kvalitetno obrazovanje i nadu za bolje sutra. Ona je putovala u glavni grad Kenije, Najrobi.

- Ona je bila odgovorna za projekat u Keniji. Tokom svog radnog putovanja, trebala je da proveri i da prati projekte, a takođe i da poseti sve potencijalne partnere - rekao je direktor ove neprofitne organizacije, Martin Čaučik.

On je izrazio veliku bol i tugu zbog gubitna takve mlade i energične osobe.

- Afrika ju je volela. Zaista je imala veliko srce, a ja ću je pamtiti kao dinamičnu osobu koja je imala osećaj i smisao za pravdu za ljude na marginama društva - rakao je on.

Nastradala porodica slovačkog poslanika

Pored lepe Danice, na ovom letu su bili žena, sin i ćerka slovačkog poslanika Anton Hrnka. On je juče na Fejsbuku objavio da je izgubio celu porodicu.

- Sa dubokom tugom objavljujem da su moja draga supruga Blanka, sin Martin i ćerka Mišel umrli tokom vazdušne katastrofe u Adis Abebi danas u jutarnjim satima - napisao je on i zamolio za malo tišine u njihovu čast.

Martin Hrnko je radio kao turistički vodič za agenciju Bubo travel iz Slovečke. Ova agencije sa bavi organizovanjem putovanja na egzotične destinacije.

Na Fejbsuk stranici ove turističke agencije je osvanula objava da se srušio avion u Etiopiji. Istakli su da je na letu bio i njihov zaposleni Martin Hrnko, sa majkom i sestrom.

Šef ove kompanije, Luboš Felner je istakao da je Martin bio njegov đak i da je sve ovo velika tragedija.

Dodao je da je Martin bio na odmoru i da se njihovi vodiči često ne vraćaju kući nakon posla, kako bi sačuvale karte i ostali na željenoj destinaciji.

Prema njegovim rečima, Martin je pozvao porodicu da mu se pridruži. Hteo je da sa njima provede 8 predivnih dana, a u inostranstvu se osećao kao kod kuće.

- Prošle godine je proveo 295 sati u avionu i prešao je 201.348 kilometara. Proveo je čak 316 dana na putovanjima.

Martin je bio veseo i opušten čovek, koji je bio uzbuđen zbog putovanja. Snašao se u poslu vodiča i ubrzo je postao jedan od naših najboljih radnika: bio je čovek sa širim shvatanjima i mirnim ljudskim stavom - naveo je on.

- Osim putovanja, voleo je ronjenje i vrhunsku gastronomiju. Ronjenje na Uskršnjem ostvru, kombinovanje vina i čokalade u Kejptaunu, ples na festivalu orlova u Mongoliji, praćenje gorila u Ruandi, kupanje u jezeru Titikaka... Martin je jednostavno voleo čitav svet.

Nedavno je sedeo u našoj kancelariji, gde smo planirali još jedno putovanje - priseća se njegov šef.

Bonus video

(Espreso.co.rs//blesk.cz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.