BOINGOV AVION SMRTI: Već dva smrtonosna pada dogodila su se u samo 5 meseci - gde je kvar?
Mesto pada aviona, Foto: EPA/STR

pad aviona u etiopiji

BOINGOV AVION SMRTI: Već dva smrtonosna pada dogodila su se u samo 5 meseci - gde je kvar?

Avio kompanija je iz predostrožnosti prizemila svoja preostala četiri aviona tipa Boing 737 Max 8

Objavljeno:

Etiopijan erlajns prizemio je svoje avione Boing 737 Max 8 posle pada aviona tog tipa po poletanju sa etiopskog aerodroma, dok se američkoj kompaniji za proizvodnju aviona Boing sada postavljaju brojna pitanja.

Nesreća u kojoj je poginulo 157 putnika i članova posade, druga je u poslednjih 5 meseci da uključuje avion Boing 737 Max 8 - i mnogi je upoređuju sa padom aviona Lajon er u Indoneziji prošlog oktobra.

Avio kompanija je iz predostrožnosti prizemila svoja preostala četiri aviona tipa Boing 737 Max 8. Istraga o jučerašnjem padu aviona je u toku.

Avion na letu ka Najrobiju srušio se šest minuta nakon što je poleteo iz Adis Abebe, a pilot je prijavio da ima problema. Vidljivost je bila dobra, ali je vertikalna brizina aviona bila nestabilna.

Pilot Jared Getaču bio je iskusan i imao je preko 8,000 sati leta.

Avion Boing 737 Max 8 počeo je sa upotrebom 2017. godine. Etiopian erlajns su objavili da je prošao strogu rutinsku proveru 4. februara. Kao i u slučaju pada indonežanskog aviona, i ovde su piloti imali problem da upravljaju automatskim sistemom koji avion sprečava da izgubi brzinu, što je novina specifična za ovaj model Boinga.

Ovaj sistem je u slučaju aviona Lajon era doveo do toga da avion počne da ponire "kljunom" ka dole. U toj nesreći poginulo je 189 ljudi.

I nekoliko kineskih kompanija će prizemiti svoje Boing 737 Max 8 avione dok se ne završi istraga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.