ISPOVEST OCA UBIJENE NOVINARKE: Ćerku su mi UBILI na TELEVIZIJI, a JUTJUB to svaki dan VRTI! (VIDEO)
Roditelji ubijene novinarke mole Yotube i Google da maknu video snimke i ogorčeni su što su dozvolili da se oko njene smrti pišu teorije zavere!, Foto: Printscreen

UZNEMIRUJUĆE

ISPOVEST OCA UBIJENE NOVINARKE: Ćerku su mi UBILI na TELEVIZIJI, a JUTJUB to svaki dan VRTI! (VIDEO)

Roditelji ubijene novinarke mole Yotube i Google da maknu video snimke i ogorčeni su što su dozvolili da se oko njene smrti pišu teorije zavere

Objavljeno: 12:09h

Poludeli ubica ubio je moju 24-godišnju kći, novinarku Alison Parker, u etru javne televizije na leto 2015. godine.

Uništio je mladi život i zauvijek promenio moj. U dubinama svoje tuge zakleo sam se da ću odati počast Alison na najbolji mogući način koji mogu smisliti. Moja supruga Barbara i ja krenuli smo s neprofitnom grupom koja finansira umetničke programe za siromašnu decu u jugozapadnoj Virginiji, i postao sam advokat za smislenu reformu zakona o nošenju oružja, piše Andy Parker, otac ubijene novinarke za Washington Post.

Moj cilj je je bio, i još uvek je, ne dati nestabilnim i opasnim ljudima oružje s kojim bilo kome mogu nauditi. Radi toga postao sam neprijatelj mnogima, pišu mi čak i oni koji tvrde da je Alisonina smrt bila deo neke dijabolične urote da se njima oduzme njihovo oružje. Od snimki smrti moje kćeri montirali su svakakve gnusnosti koje preplavljuju internet. Mržnja koju sipaju je nepodnošljiva, a dodatno me razljutilo to što preporučeni algoritmi za YouTube i Google pojačavaju i guraju te teorije zavere. Shvatio sam to kada sam upisao "For Alison", ime naše neprofitne organizacije, u Google. Pretraga mi je vratila jedan od ovih videa gde se nazivamo urotnicima i lažljivcima.

Onda sam guglao ime naše ćerke, što me odvelo niz stotine stranica odvratnog sadržaja. Jedna stranica kaže kako je Alison napravila plastične operacije i živi u Izraelu. Krivim kreatore, da, ali krivim i Google jer potiče takav sadržaj i zarađuje na njemu. Ovo društvo ne može tolerisati da teoretičari zavere maltretiraju privatne građane.

A Google ne bi trebao imati mehanizme gde na takvom sadržaju zarađuje. YouTube je najavio kako će pokušati "sabiti" sadržaj rubnih društvenih pojava, poput videa o ravnoj zemlji, ali iz mog dosadašnjeg iskustva bojim se kako to neće biti niti uspešno niti dovoljno. Od Alisonine smrti molim obe kompanije da maknu videe smrti moje kćeri kao i sadržaj teorija zavera. Od tada sam naučio da niti im je politika jasna niti konzistentna. Micanje videa, i kad krše pravila, događa se ad hoc. Najgore od svega, stalno se iz početka traumatizujem. Google je na mene prebacio obvezu obeležavanja takvog sadržaja te dokazivanja zašto je loše. Kao kompanija koja ima virtuelno monopol na preglede na internetu, Google ima dužnost zaštititi privatne građane.

U tom smislu, potpun su promašaj. Georgetown Law Civil Rights Clinic mi sada asistira u tome da argumentirano i jasno objasnim Googleu kako da adekvatno vršti monitoring nad vlastitom platformom. Ako Google zakaže, onda bi se trebao uplesti Kongres i doneti neka pravila.

Ovo nema veze sa slobodom govora. Sloboda govora o nečemu o čemu se ne slažem je jedno, ali ciljano maltretiranje, difamacija i kleveta nisu.

To kroz šta mi prolazimo nije jedinstvena pojava. To se događa i roditeljima dece iz Sandy Hook pokolja, ili pak Parklanda - jer su svi za kontrolu vlasništva vatrenog oružja.

Internet je medij slobode govora koji se stalno razvija i važno je da se radi na tome da ona bude sigurno mesto za sve ljude da podele svoje ideje i da ih se čuje. Za sva neverovatna tehnička dostignuća koja je Google uveo, a jeste, kompanija je pokrenula i mračnu mrežu dezinformacija koje se skrivaju na vidljivom mestu.

Možda mislite da je gubitak deteta u televizijskom, hladnokrvnom ubistvu najgora stvar koju roditelj može doživeti. Ali Google dopušta da snimke tog užasnog trenutka ožive našu noćnu moru. Tragično, znamo da nećemo biti posljednji koji trpe ovu bol. Ljudi koji koriste Google imaju izbor.

Oni mogu ozbiljno shvatiti ovaj poziv na delovanje i pružiti smislenu zaštitu od uznemiravanja. Ili mogu nastaviti prepuštati "teoretičarima" da obitelji žrtava maltretiraju zbog pažnje, zabave i možda čak i novca.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.