DIPLOMATSKI RAT VENECUELE I ZAPADA: Maduro proterao nemačkog ambasadora, SAD oduzimaju vize njegovim ljudima
Situacija u Venecueli se ne smiruje, Foto: EPA/Joédson Alve

borba za prevlast

DIPLOMATSKI RAT VENECUELE I ZAPADA: Maduro proterao nemačkog ambasadora, SAD oduzimaju vize njegovim ljudima

Nemačkom ambasadoru Krineru je dat rok od 48 sati da nepusti Venecuelu, pošto je dao podršku opozicionom lideru Huanu Gvaidu

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države poništiće vize za 77 zvaničnika vlade predsednika Venecuele Nikolasa Madura ili njihovih rođaka, najavio je američki potpredsednik Majk Pens.

Prošle nedelje, Vašington je ukinuo vize za 49 pojedinaca povezanih sa Madurom, a AP navodi da je odluka da se poništi još viza deo pokušaja da se pojača pritisak na Madura da se povuče s vlasti.

Pens je na samitu Koalicije latinskih zemalja u Vašingtonu rekao da je "došlo vreme da se oslobodi Venecuela od Kube", preneo je AP.

Stejt department je prošle nedelje saopštio da su restrikcije viza uvedene "pojedincima odgovornim za ugrožavanje demokratije u Venecueli" i da će takva politika biti primenjena prema "mnogobrojnim zvaničnicima povezanim s Madurom kao i njihovim porodicama".

Administracija predsednika Donalda Trampa, pojačavajući pritisak na vladu Nikolasa Madura, prethodno je uvela sankcije za još šest visokopozicioniranih venecuelanskih bezbednosnih zvaničnika zbog ometanja isporuke strane humanitarne pomoći.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton ranije juče rekao je da SAD razmatraju uvođenje novih sankcija Venecueli s ciljem da se izvrši pritisak na vladu predsednika Nikolasa Madura.

Prošle nedelje SAD su objavile da su uvele sankcije Venecueli, a njima su obuhvaćeni i pojedini članovi Nacionalne garde i policije zbog blokiranja ulaska strane humanitarne pomoći u zemlju.

Proteran nemački amabasdor

Vlada Venecuele juče je saopštila da proteruje ambasadora Nemačke Danijela Martina Krinera zbog mešanja u unutrašnje poslove zemlje.

Nemačkom ambasadoru Krineru je dat rok od 48 sati da nepusti Venecuelu, pošto je dao podršku opozicionom lideru Huanu Gvaidu.

Kriner je zajedno s još nekim visoko pozicioniranim diplomatama u ponedeljak dočekao Gvaida po povratku u Venecuelu i obećao da će intenzivirati kampanju za rusenje vlade predsednika Nikolasa Madura.

Nakon što je vlada u Karakasu odlučila da protera ambasadora Krinera, ministar spoljnih poslova Hajko Mas je poručio da će Nemačka i njeni evropski partneri nastaviti da podržavaju Gvaida.

- Ovo je neshvatljiva odluka koja dovodi do eskalacije situacije umesto do ublažavanja tenzija. Evropska podrška Huanu Gvaidu je nepokolebljiva - naglasio je u sredu Mas.

Šef nemačke diplomatije naveo je u saopštenju da će se ambasador njegove zemlje u Venecueli vratiti na konsultacije u svoju domovinu.

Gvaido poziva Evropu u pomoć

Huan Gvaido pozvao je danas Evropu da pojača finansijske sankcije protiv režima Nikolasa Madura, dan pošto je Karakas saopštio da proteruje nemačkog ambasadora zbog mešanja u unutrašnja pitanja.

- Evropske zemlje treba da pojačaju finansijske sankcije protiv režima (Madura) - rekao je Gvaido za nemački Špigl.

On je rekao da da medjunarodna zajednica mora da spreči da se novac Venecuelanaca zloupotrebljava za "ubijanje protivnika režima i autohtonih naroda".

On je oštro osudio odluku predsednika Madura o proterivanju nemačkog ambasadora u Karakasu i zamolio nemačkog diplomat da "ostane" u Venecueli.

- Venecuela živi pod diktaturom - rekao je Gvaido.

Nije legitimno proglasiti ambasadora "nepoželjnim", dodao je Gvaido, zahvalivši Nemačkoj na humanitarnoj pomoći Venecueli.

- Režim ne preti samo verbalno ambasadoru, on mu preti i fizički - rekao je samoproklamovani venecuelanski predsednik.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.