TUKLI SU ME CEVIMA SVUDA PO TELU, DOK NISAM PRIZNAO! Jezive ispovesti DEČAKA koje su nedužne pritvorili u Iraku
HRW objavili izveštaj o hapšenjima dece (ilustracija), Foto: EPA/GAILAN HAJI

uznemirujuće

TUKLI SU ME CEVIMA SVUDA PO TELU, DOK NISAM PRIZNAO! Jezive ispovesti DEČAKA koje su nedužne pritvorili u Iraku

Izveštaj HRW ima 53 strane i navodi da je 1500 dece pritvoreno

Objavljeno:

Oko 1500 dece su uhapsile iračke i kurdske vlasti zbog povezanosti sa Islamskom državom, izvestila je organizacija Hjuman rajts voč.

Izveštaj tvrdi da se deca često arbirarno hapse, a često se i muče kako bi im izvukli priznanja. Hjuman rajts voč apeluje na nadležne vlasti da izmene antiterorističke zakone kako bi okončali takve pritvore, kojima se krši međunarodni zakon.

Kurdske vlasti su demantovale izveštaj, saopštivši da je njihov cilj da tu decu rehabilituju, da je mučenje zabranjeno, i da deca imaju prava kao svi ostali zatvorenici.

Izveštaj ima 53 strane i navodi da je 1500 dece pritvoreno. Navodi se da se često hapse bez osnovane sumnje da su povezani sa ISIS-om, da im se mučenjem iznuđuju priznanja, a osuđuju se na brzim i nepravičnim suđenjima.

- Njihov brutalan pristup nije pravičan, i ostaviće doživotne posledice na ovu decu - rekao je Džo Beker, advokat za prava dece u HRW.

HRW su prošlog novembra intervjuisali 29 dece koji su pritvoreni zbog veze sa ISIS-om. 19-oro dece je priznalo da su mučeni, i da su ih tukli plastičnim cevima, kablovima i šipkama.

Jedan dečak (17) ispričao je kako su ga tukli po tabanima i kačili da visi samo za zglobove celih 10 minuta. Naterali su ga da prizna da se pridružio ISIS-u, što je na kraju i učinio.

Nakon suđenja odveli su ga u zatvor u Bagdad, gde je proveo sedam i po meseci.

- Svaki dan su nas mučili. Tukli su nas svaki dan, svakog od nas - rekao je.

Drugi dečak (14) je rekao da su ga kurdski oficiri mučili dok nije priznao ono što su hteli.

- Tukli se me plastičnim cevima svuda po telu. Rekli su mi da moram da priznam da sam se pridružio ISIS-u, pa sam pristao. Rekli su mi da moram da kažem da sam bio u ISIS-u tri meseca. Rekao sam im da to nije tačno, a oni su rekli "ne, moraš to da kažeš " - ispričao je.

Izveštaj navodi da su se dečaci pridruživali ISIS-u zbog novca ili pritiska porodice i okoline.

Oni koji su pušteni iz zatvora, plaše se da se vrate kući zbog stigme da su teroristi.

HRW podseća da se, po međunarodnom zakonu, deca koja su regrutovana od strane militantnih grupa smatraju žrtvama koje treba rehabilitovati i integrisati nazad u društvo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.