TRAMPU SE OVOGA PUTA ZAISTA SPREMA IMPIČMENT? Demokrate pokrenule proces koji može da dovede do SMENE predsednika
Tramp je u opasnosti, Foto: EPA/ERIK S. LESSER

bura u sad

TRAMPU SE OVOGA PUTA ZAISTA SPREMA IMPIČMENT? Demokrate pokrenule proces koji može da dovede do SMENE predsednika

U ponedeljak, demokrate su zahtevale uvid u dokumente 81 osobe i grupa, od kojih su neki bliski Trampovi saradnici

Objavljeno:

Bela kuća optužila je demokrate za pokretanje "nečasne istrage" o Trampovoj zloupotrebi pravde i moći.

U ponedeljak, demokrate su zahtevale uvid u dokumente 81 osobe i grupa, od kojih su neki bliski Trampovi saradnici - njegovi članovi porodice, kao i biznis parneri.

Zvaničnica Bele kuće Sara Sanders optužila je demokrate da "zlostavljaju Trampa". Međutim, predsednik Komiteta za pravdu pri Kongresu, demokrata Džeri Nadler, rekao je da je "obaveza Kongresa" da proveri moguće zloupotrebe vlasti Bele kuće.

Predsednik Tramp je ovo nazvao "političkom prevarom", ali je rekao i da sa svima sarađuje.

Kada su osvojili većinu u Kongresu, demokrate su se zavetovale da pokrenu istrage o mešanju Rusa u predsedničke izbore 2016. godine, konflikt interesa koji uključuje Trampovu porodicu, kao i utaju poreza.

Tramp je već predmet istrage specijalnog tužioca Roberta Mjulera, čiji se izveštaj očekuje uskoro.

Nadlerov komietet u Kongresu ima pravo da pokrene proces impičmenta, odnosno smene Trampa sa vlasti. Nadler je za ABC rekao da je "vrlo jasno" da je predsednik zlouporebljavao položaj, ali da je rano govoriti o impičmentu.

Komitet je na uvid zatražio dokumenta Trampovog šefa finansija Alena Vajselberga, njegove lične asistentkinje Rone Graf i bivšeg savetnika Dona Mekgana, između ostalih.

Demokrate su već ispitivale Tramovog sina, Donalda Džuniora, o sastanku koji je za vreme kampanje 2016. godine imao sa zvaničnicima Kremlja u Trampovom tornju, kada su mu ponudili da objave kontraverzne mejlove Hilari Klinton. Kongres je zatražio i od osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, dokumente na uvid, jer su oni objavili te mejlove.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.