NEMAČKA DONOSI NOVI ZAKON  ZA ODUZIMANJE DRŽAVLJANSTVA!
Ovaj potez usledio je nakon razmatranja Nemačke i ostalih evropskih zemalja koje akcije preduzeti po pitanju njihovih državljana koji se borili za takozvanu Islamsku državu i bili zarobljeni u Siriji!, Foto: Profimedia

neverovatno

NEMAČKA DONOSI NOVI ZAKON ZA ODUZIMANJE DRŽAVLJANSTVA!

Novi potez Nemačke!

Objavljeno:

Vlada u Berlinu planira uvođenje zakona koji bi omogućio vlastima da Nemcima sa dvojnim državljanstvom oduzmu nemačko državljanstvo u slučaju da se priključe nekoj terorističkoj organizaciji u inostranstvu.

Novo pravilo primenjivaće se na osobe starije od 18 godina, iz ustavnopravnih razloga i isključivo na buduće slučajeve, rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Eleonora Peterman, prenosi AP.

Ovaj potez usledio je nakon razmatranja Nemačke i ostalih evropskih zemalja koje akcije preduzeti po pitanju njihovih državljana koji se borili za takozvanu Islamsku državu i bili zarobljeni u Siriji.

Nemogućnost da zakon bude primenjen retroaktivno, međutim, neće pomoći vladi Nemačke u dilemi oko tretmana bivših džihadista. Ostaje takođe i zabrinutost da oni predstavljaju bezbednosni rizik, kao i nedoumice oko toga mogu li tužioci da pokrenu postupak protiv njih, navodi AP.

Vlada Nemačke se nada da će ova mera imati preventivni efekat i obeshrabriti građane od priključivanja terorističkim grupama. Ova zemlja već ima zakon po kojem se dozvoljava oduzimanje državljanstva licima koja se dobrovoljno prijave u vojsku druge države bez saglasnosti nemačkih vlasti.

Druge zemlje preduzele su slične korake. Susedna Francuska od 90-tih ima protokol po kojem se francusko državljanstvo može oduzeti nosiocu dvojnog državljanstva u slučaju učestvovanja u terorističkom činu, iako se on retko primenjuje.

Bernd Bauman, poslanik krajnje desničarske partije AfD, izjavio je da je predlog zakona "došao prekasno" i ne bi mogao da pomogne kako da se postupi sa borcima ID koji se vraćaju iz Sirije i Iraka.

Stefan Tomae, poslanik opozicionih "Slobodnih demokrata", opisao je plan kao "politiku za izlog" i rekao da bi vlada trebalo da se koncentriše na zauzimanje jasnog stava o tome kako se nositi sa zarobljenim borcima ID.

BONUS VIDEO:

ESPRESO INTERVJU: Mina Kus

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.