ORBAN MRZI MIGRANTE, A U TAJNOSTI JE PRIMIO STOTINE VENECUELANACA: Otkriveno neviđeno LICEMERJE mađarske vlade
Izbeglice iz Venecuele, Foto: EPA/JOSE JACOME

isplivao skandak

ORBAN MRZI MIGRANTE, A U TAJNOSTI JE PRIMIO STOTINE VENECUELANACA: Otkriveno neviđeno LICEMERJE mađarske vlade

350 Venecuelanaca već je potajno stiglo avionom, letovima koje je finansirala mađarska vlada, a najmanje 750 ih je još na listi čekanja.

Objavljeno:

Mađarska u poslednje vreme dobrovoljno prima stotine izbeglica, što zvuči prilično čudno, s obzirom na žestoko antiimigrantski stav vlade Viktora Orbana.

Ali u ovom slučaju ne radi se o izbeglicama, odnosno migrantima iz Sirije ili Avganistana, već iz daleke Venecuele. 350 Venecuelanaca već je potajno stiglo avionom, letovima koje je finansirala mađarska vlada, a najmanje 750 ih je još na listi čekanja. Prvi među njima došli su u aprilu prošle godine i duboko su zahvalni Mađarskoj na pomoći.

Ali postoji "kvaka", piše BBC. Svi tražitelji azila iz Venecuele moraju da dokažu da imaju mađarsko poreklo, ma koliko daleko bilo. Zvaničnik mađarske vlade insistira da se radi o Mađarima koji se "vraćaju kući", ali činjenica je da retki među njima uopšte znaju mađarski, a kamoli da su rođeni u Mađarskoj.

Mađarska je imala dva talasa iseljavanja u Venecuelu prošlog veka. Prvi je bio nakon Drugog svetskog rata, kada su mnogi Mađari, povezani s režimom Miklosa Hortija, saveznika nacista i kolaboracionista u Holokaustu, pobegli u Venecuelu. Drugi i manji talas od nekoliko stotina Mađara izbegao je u Venecuelu nakon sloma Mađarske revolucije 1956., kada su Mađari masovno ustali protiv Sovjetskog Saveza i marionetskog komunističkog režima u Mađarskoj.

Ta je zajednica u međuvremenu narasla na nekoliko hiljada. Usto, mnogi mladi Venecuelanci privučeni su bogatim kulturnim životom mađarske manjinske zajednice u toj zemlji, njenim kulturno-umetničkim društvima i klubovima izviđača.

Ali kako je u međuvremenu u Venecueli zavladala humanitarna kriza, s opštom gladi i nestašicom, nakon tri miliona Venezuelanaca koji su izbegli u susedne južnoameričke zemlje, SAD i Španiju, i mađarska zajednica obratila se Budimpešti 2017. s pozivom upomoć.

350 venecuelanskih Mađara koji su dosad pristigli u Mađarsku primljeni su tamo vrlo velikodušno, s plaćenim smeštajem i programom integracije, uključujući učenje mađarskog, za prvih 12 meseci.

To je prilično ironično, piše BBC, s obzirom na to da je taj program osmislila ista Orbanova vlada koja je zaustavila priliv izbeglica i migranata s Bliskog istoka podizanjem ograde od žilet-žice i pokrenula kampanju protiv opozicije, nevladinih udruženja, Evropske unije i Džordža Soroša, optužujući ih da podstiču masovnu imigraciju u EU.

Poslednja meta Orbanove propagandne kampanje reklamnim plakatima, oglasima u novinama i lecima distribuiranim na kućne adrese glasača je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker. EK je na ovu kampanju reagovala žestokim odgovorom u kojem tvrdi da Orbanova propaganda "crta mračnu sliku tajne zavere nametanja još imigracije Evropi" kao i da EU ne uvodi prisilne izbegličke kvote niti tzv. humanitarne vize, a i ne potkopava zaštitu nacionalnih granica zemalja članica, dodali su iz EK.

Posebno je zanimljivo da dolazak izbeglica iz Venecuele nije objavila mađarska vlada, već nezavisni mađarski portal Index, a da su mađarske vlasti zatražile od azilanata da ne razgovaraju s medijima.

- Vlada nam je jasno dala do znanja da bi ovo bilo teško iskomunicirati zbog vlastite histerične antimigrantske kampanje - rekao je jedan venecuelanski azilant koji je došao u Mađarsku, tražeći da ostane anoniman iz očitih razloga, za BBC.

- Oni insistiraju na reči 'repatrijacija', ali to je bilo prilično labavo definisano u početku. Sad su se uslovi postrožili - dodao je.

- Bilo je teško na početku uveriti (mađarsku) vladu koliko je teška situacija postala, da moja mesečna penzija jedva pokriva jedan obrok. Nismo postali izbeglice olako. Posebno oni među nama koji su sami bili izbeglice iz Mađarske. Znali smo da bismo mogli izgubiti svoj životni rad, svoje stanove, sve što smo imali u Venecueli - objasnio je ovaj venecuelanski Mađar.

Kontrast između dočeka za izbjglice iz Venecuele i neprijateljskog odnosa prema izbeglicama i migrantima s Bliskog istoka i Afrike doveo je do nekih tragikomičnih scena, piše BBC. Tako su pridošlice prvo smeštene u turističko odredište Batonoszod, na što su lokalni meštani u panici počeli zvati policiju jer su "crnci" na ulicama.

- Istina je da su neki od nas prilično tamnoputi. No neki od nas su više Mađari od Mađara - komentisao je uz smijeh anonimni venecuelanski Mađar.

Deca izbeglica u međuvremenu su već u mađarskim školama i dobro se integrišu.

Mađarska opozicija takođe je prozvala Orbanovu vladu zbog licemernog prihvatanja Venecuelanaca i odbijanja Sirijaca, Iračana i Avganistanaca koji dolaze iz zemalja poharanih ratom. Ali možda je i vrhunac ironije mađarski zakon koji previđa novčane, pa čak i zatvorske kazne za organizacije i pojedince koji pomažu migrantima da dođu u Mađarsku. Stoga, bi, zaključuju opozicioni političari, Orbanova vlada trebalo da kazni samu sebe.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.