IZRAEL I PALESTINA U VEČNOM KONFLIKTU: Ubijena dvojica Palestinaca, Netanjahu naredio i da im se SRUŠE KUĆE
Izrealski vojnici u Palestini, Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

PONOVO SUKOBI

IZRAEL I PALESTINA U VEČNOM KONFLIKTU: Ubijena dvojica Palestinaca, Netanjahu naredio i da im se SRUŠE KUĆE

Incident se dogodio nedaleko od sela Nima

Objavljeno:

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas pozvao da se kuće napadača sruše što je moguće pre, nakon što su dva izraelska vojnika ranjena kada je na njih, kako se veruje, namerno, naletelo palestinsko vozilo na Zapadnoj obali.

Incident se dogodio nedaleko od sela Nima i vojska je rekla da se na "osnovu početne istrage čini da je to bio napad", preneli su izraelski mediji. Vojnici su pucali na trojicu Palestinaca u vozilu, ubivši dvojicu i ranivši trećeg koji je potom priveden.

Palestinski zvaničnik Kaldun al-Dik, zadužen za palestinsko selo, osporio je navode vojske i rekao AP-u da se incident dogodio na oštroj krivini puta, što ga navodi da "veruje da je to bila automobilska nesreća, a ne napad".

- Učinićemo sve da ubrzamo rušenje domova tih ubica - najavio je Netanjahu.

On je rekao da je dao instrukciju da se rušenje ubrza u okviru parametara pravnog sistema.

- Odlučni smo da nastavimo našu borbu protiv ubica i terora kao takvog - rekao je izraelski lider.

Izrael ruši domove palestinskih napadača kao kaznenu meru protiv onih koji su počinili napade i da bi se odvratili drugi potencijalni napadači.

Netanjahu je danas ocenio da su vojnici brzo delovali i ubili teroriste koji su pretili da ih pregaze.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao je da ta zemlja neće prihvatiti niti biti zaplašena terorizmom. Drugi izraelski političari su poželeli brz oporavak ranjenima.

Vojnici su pre incidenta hapsili stanovnike sela Nima, a dok su odlazili njihovo vozilo je stalo. Palestinski automobil je naleteo na vojnike dok su stajali napolju pokušavajući da pokrenu kamion.

Izraelski zvaničnici su upozorili da se u narednim mesecima može očekivati eskalacija nasilja na ionako nemirnoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze zbog dodatnog pritiska jer se u aprilu održavaju izraelski izbori i plana predsednika SAD da potom objavi predlog za rešenje sukoba dva naroda, te nastavka neslaganja izmedju Palestinske uprave i Hamasa.

Amerikanci više nisu faktor mira

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zvanično zatvorile konzulat u Jerusalimu. Decenijama je konzulat funkcionisao kao de fakto ambasada za Palestince. Sada će njima biti namenjeno odeljenje za palestinska pitanja u okviru ambasade.

Simbolična promena objavljena jutros u Stejt departmentu daje ovlašćenje nad diplomatskim kanalima SAD sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze ambasadoru Dejvidu Fridmanu, koji dugo godina podržava i sakuplja novac za pokret jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali i oštro kritikuje palestinsko rukovodstvo.

Portparol Stejt departmenta Robert Paladino je saopštio da takav potez "ne znači promenu politike SAD u odnosu na Jerusalim, Zapadnu obalu i pojas Gaze".

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat označio je to "poslednjim ekserom u kovčegu" za američku ulogu u mirovnom procesu. Palestinci kažu da su izgubili veru u ulogu admnistracije SAD kao neutralnog arbitra u tom procesu.

Američki predsednik Donald Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine i u maju 2018. je ambasada njegove zemlje premeštena iz Tel Aviva u taj grad.

Tada su Palestinci prekinuli većinu veza s administracijom. SAD su takodje uskratile stotine miliona dolara humanitarne pomoći Palestincima uključujući pomoć bolnicama.

Smanjeno je finansiranje i agencije UN koja obezbeđuje pomoć palestinskim izbeglicama i zatvorena je palestinska diplomatska misija u Vašingtonu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.