AMERIKA U PANICI OD BOGATSTVA VLADIMIRA PUTINA! Kongres usvaja ZAKON o imovini šefa KREMLJA
Vladimir Putin na meti Amerike, Foto: AP/ Maxim Shipenkov

ŠTA JE SAD OVO?

AMERIKA U PANICI OD BOGATSTVA VLADIMIRA PUTINA! Kongres usvaja ZAKON o imovini šefa KREMLJA

Sve se nalazi pod lupom

Objavljeno:

SAD su još od 2014. godine, počevši od ukrajinske krize, potpuno otvoreno pokušavale da kompromituju ruskog predsednika i isprovociraju državni udar u Rusiji, kako bi dovele do promene kursa politike Kremlja. Putem usvajanja novog paketa zakona oni iznova pripremaju teren.

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa republikanac Valdes Demings i Eliza Stefanik iz redova demokrata razradili su nacrt zakona koji predlaže da obaveštajne službe Sjedinjenih Država prikupe informacije o imovini ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nacrt predviđa i da obaveštajne službe SAD usmere i resurse na razotkrivanje finansijskih aktiva, ali i da se sam predsednik Donald Tramp u tome angažuje.

Kako se navodi, izveštaj koji bi potom podneli, trebalo bi da sadrži podatke o izvorima prihoda Putina i članova njegove porodice, bankarskim računima, investicijama, nepokretnostima i drugim biznis interesima ruskog predsednika.

Tačka „o imovini i aktivima Vladimira Putina“ postoji i u drugom nacrtu zakona koji je dan ranije objavljen na sajtu Kongresa, a čiji su autori senatori republikanci Lindzi Grem i Kori Gardner i demokrate Bob Menendes, Džin Šahin i Ben Kardin, a koji predviđa široku lepezu sankcija — od zabrane američkim investitorima da kupuju nove emisije ruskih državnih obveznica, do ograničenja ruskom naftnom i gasnom sektoru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je reč o neozbiljnim inicijativama i da su kongresmene uhvatili „rusofobski grčevi“. Zar nemaju malo svojih briga, pitao se Peskov.

Prema imovinskoj karti Putina, koju je u aprilu 2018. godine objavio Kremlj, prihodi ruskog predsednika 2017. godine bili su nešto viši od 18,7 miliona rubalja (oko 280 hiljada dolara), a u vlasništvu je imao stan, garažno mesto i automobile GAZ M-21, „nivu“ i auto-prikolicu „skif“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.