HOĆE LI BITI VOJNE INTERVENCIJE U VENECUELI? Grupa iz Lime donela svoj sud!
Gvaido ima podršku SAD, Foto: AP

kriza u južnoj americi

HOĆE LI BITI VOJNE INTERVENCIJE U VENECUELI? Grupa iz Lime donela svoj sud!

U Bogoti je juče održan sastanak Grupe iz Lime posvećen situaciji u Venecueli

Objavljeno:

Grupa iz Lime ocenila je da je humanitarna situacija u Venecueli ozbiljna, ali je odbacila mogućnost upotrebe sile u rešavanju krize i protiv predsednika Nikolasa Madura.

Članice Grupe iz Lime ponovile su svoj stav da građani Venecuele moraju sami da sprovedu demokratsku tranziciju.

Kako se navodi u zajedničkoj deklaraciji, tranzicija se mora sprovesti u ustavnim okvirima i u skladu sa međunarodnim pravom, "uz podršku političkih i diplomatskih sredstava i bez ikakve upotrebe sile".

U Bogoti je juče održan sastanak Grupe iz Lime posvećen situaciji u Venecueli. Na sastanku su bili i lider opozicije Huan Gvaido, koji ima podršku Vašingtona, i američki potpredsednik Majk Pens.

SAD su juče ponovile podršku Gvaidu i saopštile da ne isključuju nijednu opciju protiv predsednika Venecuele.

Sastanak Grupe iz Lime je zakazan posle rastućih tenzija i incidenata na granici Venecuele s Kolumbijom i Brazilu zbog humanitarne pomoći Venecueli čemu se protivi Maduro.

Grupa iz Lime, čije zemlje podržavaju Gvaida za samoproglašenog privremenog predsednika Venecuele, prošle godine je odbacila izborne rezultate u Venecueli prema kojima je pobedio Nikolas Maduro.

U toj grupi se nalazi 14 zemalja - Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana, Sveta Lucija i Kanada.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.