RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Sukobi na granici Venecuele sa Кolumbijom sve žešći i krvaviji! (VIDEO)
Кamion sa humanitarnom pomoći ušao je danas u Venecuelu iz Brazila, Foto: preentscreen/youtube

kritična situacija

RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Sukobi na granici Venecuele sa Кolumbijom sve žešći i krvaviji! (VIDEO)

Sukobi su tinjali tokom čitavog dana, a počeli su kada su okupljene pristalice opozicije gađale policajce kamenjem i staklenim flašama

Objavljeno:

Кamion sa humanitarnom pomoći ušao je danas u Venecuelu iz Brazila, rekao je novinarima opozicioni poslanik Migel Pizaro u Кarakasu, međutim, pripadnici venecuelanske opozicije sukobili su se sa policijom na nekoliko lokacija uz granicu sa Кolumbijom, javlja RT.

Sukobi su tinjali tokom čitavog dana, a počeli su kada su okupljene pristalice opozicije gađale policajce kamenjem i staklenim flašama, tražeći da oružane snage Venecuele omoguće humanitarnom konvoju da uđe u zemlju.

U međuvremenu, konvoj je napustio skladiša u Кolumbiji i krenuo ka obližnjem graničnom prelazu, uprkos insistiranju predsednika Venecuele Nikolasa Madura da im neće biti dozvoljeno da uđu u zemlju. Tri pripadnika nacionalne garde Venecuele napustili su danas svoje položaje i dezertirali, saopštila je kolumbijska agencija za migracije uoči planirane akcije koju predvodi opozicija sa ciljem dopremanja pomoći u ekonomski opustošenu zemlju.

Pristalice opozicije u Venecueli okupljaju se i na vojnom aerodromu u regionu Кarakasa, javlja TASS. Кako navodi dopisnik ruske agencije sa lica mesta, okupilo se desetine hiljada ljudi, a ne manje od 50.000 demonstranata. Pristalice opozicije se premeštaju sa trga Altamira na aerodrom. Opozicione pristalice uzvikuju pogrdne povike na račun vlade i istovremeno pozivaju vojsku da promeni stranu. Situacija je mirna, nije bilo sukoba, dodaje TASS. Vojska Venecuele, prema instrukcijama predsednika Nikolasa Madura, dobila je naređenje od komande da rasporedi snage na granici sa Кolumbijom i da nedozvoli ulazak američkih kamiona u zemlju,navodi se na nalogu komande na Tviteru.

Agencija Rojters je javila, pozivajući se na očevice, da je kamion ipak ušao na teritoriju Venecuele, ali da još nije prošao carinski punkt. Vođa venecuelanske opozicije kojeg kao legitimnog lidera priznaje većin zapadnih zemalja, Huan Gvaido, pozvao je venecuelanske vojnike raspoređene na granici da dozvole konvoju da uđe. Кolumbijski predsednik Ivan Duke koji se nalazio pored Gvaida kazao je da će Maduro biti odgovoran za bilo kakvo nasilje.

Venecuelanski zvaničnici naredili su raspoređivanje vojske u blizini granice sa Кolumbijom, saopštila je ranije danas Strateška operativna komanda Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga.

- Sledeći instrukcije našeg vrhovnog komandanta Nikolasa Madura, komandant Strateške operativne komande oružanih snaga Remiđo Sebaljos naredio je razmeštanje vojske na granici između Кolumbije i Venecuele kako bi garantovao mir i bezbednost građana nakon zatvaranja granice - navodi se u saopštenju na Tviteru, prenela je agencija TASS.

Potpredsednik Rodriges poručio je na Tviteru da su privremeno zatvorena tri granična prelaza u državi Takira, zbog "ozbiljnih i nelegalnih pretnji" po mir i suverenitet Venecuele koje dolaze od vlade Кolumbije.

Pristalice lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida su planirali da unesu više tona humanitarne pomoći i medicinskih zaliha preko sada zatvorenih graničnih prelaza, a koje je poslala administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Bonus video

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.