UMRO LEGENDARNI REDITELJ: Snimio je jedan od najslavnijih filmova u istoriji!
Stenli Donen, Foto: Wikipedia

tuga

UMRO LEGENDARNI REDITELJ: Snimio je jedan od najslavnijih filmova u istoriji!

Vest je filmskom kritičaru Čikago Tribjuna, Majklu Filipsu u subotu potvrdio jedan od Donenovih sinova

Objavljeno: 18:32h

Američki reditelj i koreograf Stenli Donen, najpoznatiji po filmovima "Pevajmo na kiši" i "Smešno lice" umro je u 94 godini, pišu američki mediji.

Vest je filmskom kritičaru Čikago Tribjuna, Majklu Filipsu u subotu potvrdio jedan od Donenovih sinova.

Donen je pridoneo povratku mjuzikla na veliko platno, a među njima su bili brojni hitovi poput "Sedam nevesta za sedmoro braće" iz 1954., "The Pajama Game" iz 1957., "Damn Yankees!" iz 1958. i "Smešno lice" s Odri Hepbern i Fredom Asterom iz 1957. godine.

"Pevajmo na kiši" je američka muzička komedija snimljena 1952. u režiji Džinija Kelija i Stenlija Donena. Kelijeva partnerka u filmu je Debi Rejnolds, a nominovan je za dva Oskara u kategorijama najbolje sporedne ženske uloge i najbolje filmske muzike, ali nije osvojio nijedan. Uprkos tome Američki filmski institut je godine 2007. rangirao ovaj film kao peti najveći film svih vremena.

Nakon prekida ugovora s MGM-om 50-ih, Donen se upustio u režiranje romantičnih komedija među kojima je najhvaljenija "Šarada" iz 1963., a omiljeni glumci su mu bile zvezde poput Odri Hepbern i Kerija Granta. S Grantom je snimio četiri filma.

Godine 1998. dobio je počasnog Oskara za, kako je navela Akademija, "filmove koje su krasile vizualna inovacija, duhovitost i dovitljivost", ali nijedan njegov film nikada nije osvojio prestižnu američku filmsku nagradu.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.