PUTIN ODRŽAO VELIKI GOVOR U FEDERALNOJ SKUPŠTINI: Ovo je njegova vizija budućnosti Rusije! (VIDEO)
Vladimir Putin, Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

tradicionalno obraćanje

PUTIN ODRŽAO VELIKI GOVOR U FEDERALNOJ SKUPŠTINI: Ovo je njegova vizija budućnosti Rusije! (VIDEO)

Putin je istakao i da Rusija nema nameru prva da razmešta rakete u Evropi, ali da će, ukoliko Amerika to učini, Rusija to shvatiti kao pretnju

Objavljeno:

Ruski predsednikVladimir Putin poručio je danas da Rusija treba da se kreće samo napred i da to kretanje ubrza.

Putin je, na početku godišnjeg obraćanja u Federalnoj skupštini, rekao da ljudi moraju da osete promene i da se situacija menja nabolje, prenosi ruska agencija Tass.

Konstatujući da je Rusija ušla u veoma komplikovan demografski period, Putin je rekao da je glavni zadatak da se sačuva ruski narod i da se podrže mladi koji formiraju porodicu, pošto je natalitet u opadanju.

- Više dece - manje poreza - poručio je Putin povodom novih mera o povećanju nataliteta u zemlji.

On je podsetio na nove mere koje su uvedene za porodice - novčane naknade za prvo i drugo dete, nevezano za region Ruske Federacije gde se dete rodilo.

- Rešenje demografskih problema direktno je povezano sa smanjenjem siromaštva -ukazao je Putin i precizirao da je 2000. godine siromašnih bilo oko 40 miliona ljudi, dok je danas taj broj smanjen više nego duplo, na oko 19 miliona, prenosi Sputnjik.

Putin je, takođe, naložio vladi da kreira najpovoljnije uslove za investicije u visoko-tehnološke startapove, prenosi agencija Tas s.

- Celokupno naše zakonodavstvo mora da bude u skladu sa aktuelnom tehonološkom situacijom - poručio je šef ruske države.

Takođe je dao nalog Centralnoj banci da što je pre moguće normalizuje domaće mikrofinansijsko tržište i ukazao na potrebu zaštite građana od "prevara beskrupuloznih kreditora".

Prenos govora
Prenos govora foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Putin se osvrnuo i na problem u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da će širom Rusije ove godine biti otvoreno mnoštvo novih nacionalnih parkova.

Pozabavio se i pitanjem infrastrukture, uz najavu da će ove godine preko Krimskog mosta krenuti železnički saobraćaj, što će, ocenjuje, dodatno pojačati tempo ekonomskog rasta tog poluostrva.

Predsednik Ruske Federacije je rekao i da će uskoro biti pušten autoput između Moskve i Sankt Peterburga, kao i da će biti rekonstruisano 60 aerodroma širom zemlje.

Kada je reč o sferi nauke i kosmosa, Putin je rekao da je neophodno povećati kapacitete satelitskog sistema, budući da Rusija raspolaže neophodnim mogućnostima da tako nešto sprovede u delo.

- Globalna konkurencija se premešta u oblasti nauke i obrazovanja - istakao je Putin i dodao da su Rusiji potrebni stručnjaci koji su spremni za ogromna dostignuća.

Rusija je bila i biće suverena nezavisna država - ili će biti takva ili je uopšte neće biti, poručio jE Putin.

- Rusija ne može da bude država ako nije suverena. Neke zemlje to mogu, ali Rusija ne. To je aksiom - istakao je Putin je u govoru u Federalnoj skupštini.

Kako se navodi, govor predsednika Rusije najmanje je 33 puta prekidan aplauzima poslanika.

Putin je istakao i da Rusija nema nameru prva da razmešta rakete u Evropi, ali da će, ukoliko Amerika to učini, Rusija to shvatiti kao pretnju. U tom slučaju Moskva će biti prinuđena da razmesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i teritorije gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka, kazao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je rekao i da "antiruska politika ne odgovara interesima SAD" i američkim partnerima predložio da proračunaju domet i briznu ruskih sistema naoružanja i tek na osnovu toga da donose odluke, Bezbednost Rusije će biti osigurana, istkao je on.

Putin je dodao da je Rusija spremna za dijalog, ali da neće više da kuca na zatvorena vrata.

- Rusiju je potrebno očuvati kao civilizaciju koja je zasnovana na mnogovekovnim tradicijama i vrednostima. Potrebno je ujediniti se i svesno napraviti izbor u korist solidarnog razvoja Rusije- kazao je Putin.

Ruska agencija Tas s navodi da je Putin najduži govor održao prošle godine, u trajanju od sat i 55 munita, a najkraće obraćanje od 48 minuta imao je 2004. i 2005. godine.

U proseku su Putinovi govori trajali po sat i 15 minuta, dok je Dmitrij Medvedev tokom godina kada je obavljao predsedničku funkciju prosečno govorio po sat i 20 minuta.

Putinovo prvo obraćanje parlamentu iz 2000. godine, po stupanju na dužnost predsednika Rusije, imalo je najmanji broj reči - 5.146, dok je njegov prošlogodišnji govor i po tome bio najobimniji i sastojao se od 11.428 reči.

Navodi se da predsednički govor obično prati oko 1.000 zvanica, među kojima su poslanici gornjeg i donjeg doma ruskog parlamenta, ministri, zvaničnici predsedničke administracije, Ustavnog i Vrhovnog suda, diplomate, novinari i drugi. Najmanje ih je bilo tokom prvog Putinovog govora - 980, a rekordnih 1.100 zvanica je zabeleležno 2013. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.