NATERAO ME JE NA DVA POBAČAJA, VIŠE NE MOGU DA IMAM DECE! Uoči Papinog skupa o ZLOSTAVLJANJU, osvanule jezive priče
Katoličku crkvu trese skandal, Foto: AP

sramota katoličke crkve

NATERAO ME JE NA DVA POBAČAJA, VIŠE NE MOGU DA IMAM DECE! Uoči Papinog skupa o ZLOSTAVLJANJU, osvanule jezive priče

Užasne ispovesti o zlostavljanju pojavljuju se širom sveta.

Objavljeno:

Papa u četvrtak otvara skup više od stotinu biskupa na kojem će se razgovarati o problemu svešteničkog seksualnog zlostavljanja dece.

Uoči tog skupa, dva uticajna kardinala pozvali su da okončanje "homoseksualne agende" unutar Crkve, apelujući na biskupe da okončaju saučesništvo i ćutanje od brojnim slučajevima seksualnog zlostavljanja.

U retkoj kritici pape, biskupi Rejmond Burk i Volter Brenmjuler su u otvorenom pismu naglasili da uzrok skandala u crkvi grupa moćnih muškaraca koji štite jedni druge.

- Kuga homosekualne agende se širi unutar Crkve, promovišu je organizovane mreže i štiti je klima saučesništva i ćutanja - napisali su.

A užasne ispovesti o zlostavljanju pojavljuju se širom sveta.

Denis Bjučenon Jamajke imala je 17 godina kada ju je silovao semeništarac koji je to nastavio da čini kada je postao svešenik. Katolička Crkva nije joj zbog toga ponudila ništa osim spomena u molitvama.

- Zatrudnela sam i on je dogovorio tajni pobačaj - rekla je Bjučenon na rubu suza i 40 godina nakon te mučne priče.

Danas ima 57 godina, univerzitetska je profesorka i vodeća članica nove međunarodne organizacije, "Prekinimo sveštenička zlostavljanja" (ECA), koja ove nedelje u Rimu okuplja žrtve kako bi izvršila pritisak na papu Franju da zauzme strožiji stav prema tom problemu.

Ona se godinama uzalud borila da je Crkva službeno prizna kao žrtvu, čak je i pisala samome Papi, ali je svećenik koji ju je zlostavljao izbegao kazneni progon.

Njena borba dobro ilustruje izolaciju koju osećaju mnoge žrtve čije postojanje Crkva i dalje ignoriše, posebno u siromašnim zemljama u kojima je politički i socijalna uticajna.

Denis je živela u Kingstonu kada ju je njena sestra, zajedno s celom porodicom, upoznala s budućim sveštenikom, bratom Polom, studentom teologije i članom Kongregacije muke Isusa Hrista.

- Brat Pol vodio je duge razgovore s mojim ocem i moja majka bi ga pozivala da ostane na večeri -rekla je.

- Rekao je da ga jako privlačim. Bilo mi je neprijatno. Rekao je da Crkva ima pravila s kojima se ne slaže i da radi što mora kako bi ispunio svoje crkvene dužnosti.

Tvrdi da ju je jednom silom počeo ljubiti, a ona ga je odgurnula i zatražila da je odvede kući. Bilo ju je toliko stid da je odlučila da neće reći roditeljima, strahujući od njihove reakcije.

Svećenik ju je u nedeljama koji su usledili zvao više puta na nedeljnu misu i u župnu kancelariju. Jednog dana ju je pozvao u kancelariju i odveo u svoju spavaću sobu gdj ju je silovao, kazala je. Nekoliko dana posle ponovno ju je silovao nakon što ju je opio vinom.

- Osetila sam da je tog dana nešto u meni umrlo.

Nekoliko nedelja posle otkrila je da je trudna nakon što se onesvestila u prodavnici pa joj je on dogovorio ilegalni pobačaj.

- Mislila sam samo na to da sam sramota za svoju porodicu.

Kasnije se zaredio za sveštenika, ali joj je i dalje dolazio u studentski dom najmanje jednom nedeljno na seks.

- Rekao je da me voli i da sam ja njegova devojka - rekla je, dodajući da ga je prihvatila jer se osećala bezvredno i usamljeno.

- Slušala sam poput robota. Tada mi nije bilo stalo ni do čega - rekla je.

S 21 godinu ponovno je zatrudnela i imala još jedan ilegalni pobačaj, dodajući da nakon toga više nije mogla imati dece. Četiri godine posle preselila se u Kanadu na dalje studije i potom u Los Anđeles, gde sada predaje na Univerzitetu i radi kao neuropsihijatar.

U Kanadi se i udala, ali dve godine posle se razvela.

- Nisam raščistila bes i strah od odnosa s ocem Polom. Nosila sam krivicu i stid celi život i decenijama sam se lečila od depresije - dodala je.

O tome je napisala i knjigu ne bi li prevladala duševnu bol. Godine 2013. izdala ju je pod naslovom "Gresi Očeva" i "svaki mesec godinu i po" slala primerak Papi. Godine 2016. konačno je primila pismo nadbiskupije Los Anđelesa u kojoj je pisalo da se Papa redovno moli za "žrtve zlostavljanja" i da će se moliti za nju. Ali za smenu sveštenika o kojem je bila reč treba imati dokaze o zlostavljanju, kazali su joj.

- Bila sam besna kada sam dobila pismo jer se činilo da mi Papa nudi samo molitve, a ne pomoć da rešim problem - rekla je.

Godine 2017. vratila se s advokatom na Jamajku na sastanak s lokalnim nadbiskupom i ocem Polom.

- Sveštenik je na sastanku priznao da je s njome imao polne odnose (ali ne da ju je silovao) i da je zatrudnela s njime, ali nije priznao da joj je dogovorio pobačaj - kazala je.

Boji se da je on zlostavljao i druge žrtve.

- Premeštali su ga iz župe u župu jer je, kako sam čula, bio problematičan.

Nakon sastanka s njime, sveštenik je nestao iz župe i "čini se da niko ne zna gde se nalazi".

- Sada radim za ECA-u kako se ono što se dogodilo meni ne dogodilo nijednom drugom detetu - zaključila je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.