DEVOJČICA (11) U DANU IMA STOTINU NAPADA EPILEPSIJE: Spašava je samo njen PAS, a evo kako mu to uspeva! (FOTO)
Mili Web ( 11) devojčica ima redak oblik epilepsije, Foto: Društvene mreže/Printscreen

dirljivo

DEVOJČICA (11) U DANU IMA STOTINU NAPADA EPILEPSIJE: Spašava je samo njen PAS, a evo kako mu to uspeva! (FOTO)

Sve stvari koje rade njeni vršnjaci, poput proslava rođendana ili kupanja u bazenu, za nju su bile nezamislive

Objavljeno:

Mili Web ( 11) devojčica ima redak oblik epilepsije.

U danu može da doživi i do stotinu napada, a okidač za njih može biti čak i njen smeh. Mili ne sme biti sama, jer svaki napadaj može biti fatalan i rezultirati ozbiljnim oštećenjem mozga ili uzrokovati da se uguši vlastitom slinom.

Sve stvari koje rade njeni vršnjaci, poput proslava rođendana ili kupanja u bazenu, za nju su bile nezamislive dok se u njihov dom nije uselio psić Elmo koji može predvideti napadaj pre nego što se dogodi.

Naime, trogodišnji Elmo, kovrčavi bišon, prošao je obuku i s Mili će moći čak i u školu. Uoči napadaja Elmo laje i tako upozorava roditelje da se približava napadi , pa oni imaju vremena da se pripremiti. Jednom prilikom devojčicu je izvukao iz bazena i tako sprečio njeno utapanje.

“Od početka su nerazdvojni, kao pravi najbolji prijatelji. Elmo uvek sledi Mili. Jako je zaštitnički nastrojen, a uoči napadaja se unervozi i kraj nje je dok ne prođe. Kad ima napad, Mili jako slini, a Elmo je liže i čisti”, ispričao je otac devojčice Stjuart Web.

Pas Elmo
Pas Elmo foto: Društvene mreže/Instagram

Mili je 2017. godine podvrgnuta teškoj operaciji mozga kojom su lečnici pokušali da utiču na njene napade. Uklonili su joj 15 do 20 posto mozga kako bi smanjili učestalost napada. Operacija nije bila uspešna, ali pomogla je Mili s pamćenjem i koncentracijom pa će se sada iz škole za decu s posebnim potrebama moći da se prebaci u običnu školu.

Devojčici je epilepsija dijagnostifikovana kad je bila stara samo četiri godine, a napadaje može da doživi bilo kada.

Devojčica u danu ima stotinu napada, a pomaže joj pas Elmo
Devojčica u danu ima stotinu napada, a pomaže joj pas Elmo foto: Društvene mreže/Printscreen

“Nakon operacije napadaja nije bilo, ali nakon 29 dana ponovno su se počeli da se događaju. Može ih imati i stotinu u danu, ali sada su lakše podnošljivi i nakon njih je umorna i pod stresom. Trebalo joj je par meseci da se oporavi”, dodao je njen otac. Lekari su je podvrgnuli testiranjima kako bi pokušali da otkriju što uzrokuje napade, ali bezuspešno. Nadaju se da će se pojaviti novi tretmani te da će lekovi koji bi joj mogli pomoći postati dostupniji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.