USPAVALA DECU, A ONDA SE UBILA: Silvija je nakon suprugove prevare ODUZELA SEBI ŽIVOT na NAJBIZARNIJI NAČIN!(VIDEO)
Silvija se veći deo života borila sa kliničkom depresijom, Foto: Print Screen Youtube

užas!

USPAVALA DECU, A ONDA SE UBILA: Silvija je nakon suprugove prevare ODUZELA SEBI ŽIVOT na NAJBIZARNIJI NAČIN!(VIDEO)

Dva bezuspešna pokušaja oduzimanja sopstvenog života nisu bili dovoljna opomena okruženju da će se dogoditi neminovna tragedija

Objavljeno: 11.02.2019. 19:01h

Prošlo je 55 godina od smrti slavne Silvije Plat, ali i dalje ne slabi intenzitet interesovanja za život i rad ove nestandardne umetnice. Pod lupom pisaca, čitalaca, tvoraca filma, muzike, ali i psihoanalitičara su njeno stvaranje, svakodnevnica i brak sa pesnikom Tedom Hjuzom.

Silvija se veći deo života borila sa kliničkom depresijom. Njena standardna stanja i preispitivanja bivaju pojačani kada putem telefonske dojave saznaje za suprugovu prevaru. Sam odnos dvoje pesnika, kako se kasnije otkrilo, bio je intrigantan za javnost. Impulsivnost, agresija i erotski naboj bio je u osnovi njihovog postupanja. Dugo se nije znalo da je Silvija doživela nekoliko pobačaja zato što ju je suprug fizički zlostavljao.

Rođena je u Bostonu 1932. godine. Bila je izvanredan student "Smit koledža", brilijantna i ambiciozna u svemu. Na jednoj zabavi upoznaje Teda Hjuza, koji je u to doba bio mnogo poznatiji od nje. Sklopila je brak, a celokupni ishod je nalikovala na bajkovitu priču o ljubavi dvoje pesnika. Ona je prekucavala njegovu poeziju, a on je pisao. Dobili su dvoje dece, ali porodična idila nije potrajala dugo.

Uporno kopanje po sopstvenoj suštini, preispitivanje o smislu, muževljevoj preljubi, svemu što je proživela dovelo je Platovu do konačnog samoubistva. Nestabilno psihičko stanje i dva bezuspešna pokušaja oduzimanja sopstvenog života nisu bili dovoljna opomena okruženju da će se dogoditi neminovna tragedija. U Londonu 1963. godine, Silvija će zaštititi svoja dva usnula deteta od gasa, a potom staviti glavu u rernu i svojevoljno se ugušiti baš u domu u kom je nekada stanovao Vilijem Batler Jejts, pesnik kome se divila.

Svi proučavaoci života i dela Silvije Plat oslanjaju se na četiri aspekta - rani gubitak oca, pritajeno neprijateljstvo prema majci (nastanak Elektrinog kompleksa), gubitak voljenog muškarca i samoubistvo.

Svi intrigantni elementi iz biografije slavne umetnice obrađeni su u filmu "Silvija" iz 2003. godine, gde je glavna uloga pripala glumici Gvinet Paltrou.

Silvija je ostavila značajna književna dela iza sebe. „Kolos“ objavljen 1960. prva je zbirka pesama, a „Arijel“ je zbirka posthumno objavljena, čiji je najveći deo pesnikinja napisala tokom nedelje pre samoubistva. Osim ove dve zbirke napisala je mnoštvo drugih dela, ali posebno se ističe njen roman "Stakleno zvono". U ovom romanu, ona kombinuje autobiografske elemente sa izmaštanim. Opisuje život devojke koja Njujork upoznaje slučajno, jer je dobila nagradu kao dobra spisateljica, i ima prilike da mesec dana provede u prestižnom modnom časopisu. Iz materijalnog obilja i glamura, ona mora da se vrati u svoj rodni grad i prihvati običan život od kog je pobegla, a koji je sada čeka. Vraćena u realni svet sa ukusom glamuroznog u ustima, ona zapada u depresiju, a potom dospeva u ludnicu.

Godine 1982. posthumno joj je dodeljena Pulicerova nagrada za zbirku "Sabrane pesme".

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media