DOK SE U SRBIJI ZBOG VEŠALA ŠALJE U ZATVOR, U NEMAČKOJ SE PRODAJU! Giljotinu za Merkelovu sud je proglasio SATIROM
Vešala na protestima u Čemnicu, Foto: EPA/FRANZ FISCHER

OGLEDNI SLUČAJ

DOK SE U SRBIJI ZBOG VEŠALA ŠALJE U ZATVOR, U NEMAČKOJ SE PRODAJU! Giljotinu za Merkelovu sud je proglasio SATIROM

Sud u Nemačkoj zaključio je da vešala ne treba shvatati bukvalno, već da se kroz njih samo "simbolično želi smrt političarima"

Objavljeno:

U Srbiji se poslednjih dana digla velika halabuka okov ešala koja su se pojavila na protestima opozicije, a osoba koja ih je nosila je i pritvorena.

Dok je vlast u Srbiji žestoko osudila ovu "provokaciju", a izgleda i da će je žestoko sankcionisati, u mnogo razvijenijim demokratijama ovakve vrste simbolizma na protestima ne samo da se ne kažnjavaju toliko, nego se na njima čak i zarađuje.

Naime, za vreme protesta u Nemačkoj 2017. godine, demonstranti su nosili vešala na kojima je pisalo "rezervisano za Angelu 'majku' Merkel", i "rezervisano za Sigmara 'mafijaša' Gabrijela".

Angela Merkel je, kao što mnogi znaju, kancelarka Nemačke, dok je Gabrijel ministar spoljnih poslova.

Vešala su se prvi put pojavila još ranije, 2015. godine, u anti-islamističkim krugovima. Desničari iz Čemnica su želeli da prodaju takva vešala 15 evra, i zbog toga su završili na sudu. Međutim, sud je zaključio da je prodaja ovog bizarnog predmeta potpuno u redu, pošto su ih prodavali samo članovima svoje stranke, odnosno patriotskog kluba okupljenog oko desničarskih ideja.

Sud je takođe zaključio da vešala ne treba shvatati bukvalno, već da se kroz njih samo "simbolično želi smrt političarima" - a upravo se zbog reči "majka" i "mafijaš" ne mogu shvatiti ozbiljno, već se smataraju "umetnošću" (satirom).

Klub desničara se čak zavetovao da će deo od prihoda dati u dobrotvorne svrhe.

Ipak, mnogi advokati i aktisvisti u Nemačkoj osudili su takvu odluku suda, naglasivši da je ipak u pitanju govor mržnje.

Tanka je linija između satire i ozbiljne pretnje smrću - stoga je uvek najbitniji širi kontekst u kojem se nekakav simbol pojavio. Ne možemo se oteti utisku da su ipak "vešala" u Srbiji, iako nepromišljena poruka, ipak možda i preozbiljno shvaćena od strane vlasti, kojima nije teško palo da ih tumače u najozbilnijim konotacijama bezbednosne pretnje.

Iako je govor mržnje uvek za svaku osudu, dobra politička satira je uvek dobrodošla svakom režimu. Sada samo treba prosuditi - koliko daleko, i u kom pravcu, su vešala u Srbiji otišla?

Svakako, našoj javnosti ne bi škodilo da malo pogleda i kako se ovakvi slučajevi rešavaju u zemljama koje su daleko veštije implementirale demokratiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.