Super utorak: Dan D za Belu kuću! (GIF) (FOTO)

TRI ČETIR POZOR SAD!

Super utorak: Dan D za Belu kuću! (GIF) (FOTO)

Nakon današnjih stranačkih izbora u 13 saveznih država mnogo toga biće jasnije u pogledu kandidata za novog američkog predsednika... ili predsednicu...
Objavljeno: 15:24h

Glasanje na "super utorak" je dan "D" za dalji tok trke za novog šefa Bele kuće. U utorak se, naime, glasa u najvećem broju država SAD, čak 13, pa se očekuje da će u sredu biti jasnije ko od republikanaca, a ko od demokrata ima najviše šanse za kandidaturu za predsednika Amerike. Još jedna pobeda (i titula :)): Tramp ubedljivo pokorio i kockarsku državu! (FOTO) Utorak je američki izborni dan, ali "super utorak" od 1988. godine zauzima posebno mesto. To je dan kada, u okviru unutarstranačkih izbora, glasa najveći, iako ne uvek isti, broj država SAD. U utorak glasaju Alabama, Arkanzas, Džordžija, Masačusets, Minesota, Oklahoma, Tenesi, Teksas, Vermont, Virdžinija. O demokratskom kandidatu izjašnjavaju se u utorak i Kolorado i teritorija SAD, Američka Samoa. Birališta se zatvaraju od sedam do ponoći, po lokalnom vremenu.

Ovo glasanje je značajno, jer donosi, u samo jednom danu, najveći broj delegata kandidatima. Delegati se "osvajaju" na osnovu procenata osvojenih glasova. Najviše delegata u utorak donosi, pojedinačno, Teksas - republikancima 155, demokratama čak 252.
Imgur
Ukupno, republikancima "super utorak" donosi 661 delegata, demokratama 1.034. Republikancima je, inače, ukupno potrebno 1.237 kandidata za dobijanje stranačke nominacije, a demokratama 2.383. Oni i odlučuju ko će postati predsednik SAD.

Veze Trampa sa KKK?
Tramp je uoči "super utorka" izazvao brojne komentare pošto se nije ogradio od bivšeg prvog čoveka rasističke organizacije Kju-kluks-klana (KKK) Dejvida Djuka koji je podržao milijardera u predsedničkoj trci. Doduše, negirao je navode da je njegov otac 1927. bio priveden zbog učešća u povorci Kju-kluks-klana.
Kako sada stvari stoje, među republikancima ubedljivo, ispred Teda Kruza i Marka Rubija, vodi milijarder Donald Tramp
Hilari Klinton, ima tesnu prednost Bernija Sandersa
Vojska bi odbila da sluša Trampa
Vojska bi mogla da odbije da izvršava Trampova naređenja, kada bi postao predsednik - tvrdi bivši direktor CIA i Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Majkl Hajden, ističući da izjave republikanskog kandidata već otvaraju mnoga pitanja. Tramp je nedano izjavio da podržava kontroverznu tehniku mučenja pri ispitivanju optuženih za terorizam. On je u više navrata rekao da bi trebalo ubijati članove porodica terorista, jer bi tada bolje razmislili u šta se upuštaju. Hajden tvrdi da bi američka vojska, kada bi dobila takvo naređenje, odbila da deluje.
Na ovogodišnjem nadmetanju se predviđa da bi guverner Ohaja Džon Kejsik i hirurg Ben Karson lako mogli da ispadnu iz nadmetanja kandidatima sa najdubljim džepovima Novosti

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.