IVANU SU DAVALI SAMO 6% ŠANSI DA PREŽIVI: Tad su izveli nikad pre urađenu operaciju i rak jetre je potpuno nestao!
Foto: Zorana Jevtić

Verovali ili ne

IVANU SU DAVALI SAMO 6% ŠANSI DA PREŽIVI: Tad su izveli nikad pre urađenu operaciju i rak jetre je potpuno nestao!

Lekari su mu davali svega 6% šanse da će hemoterapija biti uspešna

Objavljeno:

Nakon što su mu 2013. godine pronašli rak creva i jetre, lekari su mu davali svega 6% šanse da će hemoterapija biti uspešna. Ivan Dag (53) iz Velike Britanije mislio je da pred sobom ima još svega nekoliko meseci života, jer su mu tako su mu rekli.

Međutim, nakon pet godina višestrukih operacija i nakon komplikovane operacije na jetri, prve takve izvedene u svetu, rekli su mu da bolesti više nema, prenosi Mirror.

Da nešto s njim nije u redu primetio je nakon što je počeo naglo da gubi na težini i konstantno je bio umoran. Doktori su mu te 2013. godine pronašli rak creva četvrtog stadijuma, koji se proširio na jetru. Usledile su četiri operacije i hemoterapija.

- Poslednjih nekoliko godina osećao sam se kao da sam u vozu smrti, ali sada sam konačno imam pozitivan pogled na svoje budućnosti. Probudio sam se nakon operacije i profesor Lodž mi je rekao da je uspeo da ukloni tumor. Bilo je to divno čuti - prisetio se Ivan.

- Sada se vraćam na posao i radujem budućnosti sa svojom porodicom. Niko ne zna šta mi budućnost nosi, ali vrlo sam srećan. Sve se moglo i drugačije završiti - dodao je.

Prvi takav zahvat na jetri, koji je Ivanu spasio život, izveo je profesor Piter Lodž, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za operacije jetre. Ivanovu operaciju ocenio je vrlo visoko rizičnom, a izveo ju je u bolnici Spire u Lidsu.

- Sve je dobro prošlo, uspeli smo da uklonimo tumor zajedno sa glavnim jetrenim venama, ostavljajući Ivanovu jetru da preživi oslanjajući se samo na novu venu. Da nova vena nije izrasla, ne bih mogao da obavim tu operaciju. Bio je to vrlo rizičan i izuzetno komplikovan hirurški zahvat na jetri i jedna od najtežih operacija koju sam uradio - objasnio je ovaj profesor.

- Bez operacije Ivanu bi preostalo još svega nekoliko meseci života. Mislim da bi mu hemoterapija dala nekoliko dodatnih meseci, ali to je sve. Vrlo sam zadovoljan Ivanovim napretkom - dodao je.

Ivan sada mora da ide na kontrole svaka tri meseca.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.