PRAVIMO HIPERSONIČNU RAKETU! Putinov uslov Amerikancima: Mi nećemo postavljati projektile u Evropi, ako vi...
"Za nas je to ogromna pretnja, mi moramo da osiguramo svoju nacionalnu bezbednost", Foto: Youtube printscreen

PRAVIMO HIPERSONIČNU RAKETU! Putinov uslov Amerikancima: Mi nećemo postavljati projektile u Evropi, ako vi...

On je ocenio da SAD i pojedine evropske zemlje već imaju takve rakete, što predstavlja pretnju za Rusiju

Objavljeno: 16:11h

PUTIN O NAPUŠTANJU SPORAZUMA O RAKETAMA: Nećemo razmeštati projektile po Evropi pre Amerike! RUSIJA PRAVI HIPERSONIČNO ORUŽJE

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, objavljujući odluku o obustavi primene Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanog 1987. godine sa SAD, da Rusija neće postaviti rakete u Evropi sve dok SAD na evropskom tlu ne postave sopstvene rakete.

"Mi preuzimamo na sebe to da Rusija neće postaviti rakete srednjeg ili kraćeg dometa, ukoliko takvog oružja bude, bilo u Evropi ili nekom drugom delu sveta sve dok se takvo oružje koje su SAD napravile ne pojavi u tim delovima sveta", kazao je Putin na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova Sergejem Šojguom i Sergejem Lavrovim.

foto: Filip Plavčić

TAS S prenosi da je Putin takođe najavio početak rada na razvoju novog oružja zbog sličnog delovanja SAD, posebno naglasivši početak razvoja hipersonične rakete srednjeg dometa koja se lansira sa zemlje.

"Oni (SAD) su objavili radove istraživanja i razvoja, i mi ćemo učiniti isto. Slažem se sa predlogom Ministarstva odbrane da razvijemo hipersoničnu raketu srednjeg dometa koja se ispaljuje sa zemlje", rekao je Putin.

Rusija: Nova hiperzvučna raketa — za dve godine

Za razvoj nove ruske hiperzvučne kopnene rakete srednjeg dometa biće potrebne dve godine, izjavio je član Komiteta Saveta Federacije Rusije za odbranu Franc Klincevič.

Reč je o kompleksnom procesu, ali Rusija već ima jako puno ideja i nacrta, kao i iskustva još iz sovjetskog vremena, precizirao je Klincevič.

On je ocenio da SAD i pojedine evropske zemlje već imaju takve rakete, što predstavlja pretnju za Rusiju.

„Za nas je to ogromna pretnja, mi moramo da osiguramo svoju nacionalnu bezbednost“, istakao je ruski senator.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će odgovor Rusije na odluku SAD da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa biti recipročan, te da zvanična Moskva takođe obustavlja njegovu primenu.

On je takođe kazao da je završena ključna faza proba strateških podvodnih dronova sa nuklearnim naoružanjem "Posejdon".

"Pre nekoliko dana informisali ste me o završetku ključne faze proba višenamenskih i strateških podvodnih borbenih plovila bez ljudske posade 'Posejdon'", rekao je Putin obraćajući se Šojguu.

Predsednik Rusije je istovremeno zadužio ministra odbrane da napravi plan neutralisanja pretnje koja dolazi od postavljanja oružja u svemiru, koji treba da mu bude predat do početka serije tradicionalnih sastanaka u Sočiju vezanih za program odbrambene industrije.

"Mi smo svesni planova određenih zemalja da postave oružje u svemir. Želim da čujem kako će ta potencijalna pretnja biti neutralisamna", naveo je Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu.

"Učinićemo sledeće. Odgovorićemo istom merom. Američki partneri su objavili obustavu učešća u sporazumu (INF) i mi ćemo takođe obustaviti primenu", kazao je Putin.

On je to poručio na sastanku sa Šojguom i Lavrovim

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.