ZOVU JE 'LEJDI MAGBET' I 'BAJKERKA': Kažu da je zapravo ona najmoćnija osoba u Venecueli, svi ostali su njene lutke
Upoznajte prvu damu Venecuele Siliju Flores (62) suprugu Nikolasa Madura, Foto: Printscreen/Instagram/florescilia

LEJDI MAKBET

ZOVU JE 'LEJDI MAGBET' I 'BAJKERKA': Kažu da je zapravo ona najmoćnija osoba u Venecueli, svi ostali su njene lutke

Ona je pravi vernik u Bolivarsku revoluciju Uga Čavesa

Objavljeno:

Neki u Venecueli je zovu lejdi Magbet. Drugi kažu da je ona zaista najmoćnija osoba - ne samo žena - u svojoj zemlji, osoba koja vuče konce. Ona je advokat, politički lider, televizijska zvezda i ikona stila u vladinim krugovima, žena koja oblači dizajnerska odela ukrašena zastavom zemlje. Upoznajte prvu damu Venecuele Siliju Flores (62) suprugu Nikolasa Madura.

Ona je pravi vernik u Bolivarsku revoluciju Uga Čavesa i poznata je kao "Primera Combatiente Revolucionaria" ili "Prvi revolucionarni borac".

Flores, koja je odrasla u malom gradu Tinkiljo i bila poznata kao "bajkerka", Maduru je prvi put predstavio Čaves devedesetih godina.

Venčali su se više od 20 godina kasnije, nakon što su se razveli od bivših supružnika. I Flores i Maduro su bili istaknuti članovi Ujedinjene socijalističke partije Venecuele. Njihovo venčanje je došlo samo dva meseca nakon što je Čaves umro, a Maduro preuzeo tron. Odmah su politički insajderi prognozirali da će Flores biti "gospodar lutaka" u zemlji, jaka ruka, po Maduroovim rečima "prvi borac otadžbine".

Ona se nalazi u srcu venecuelanske politike gotovo tri decenije, davno pre nego što je upoznala Madura.

Kao posvećeni lojalista od samog početka Čavesove revolucionarne ere, Flores je služila kao vodeći advokat Čavesovog tima odbrane i igrala je ključnu ulogu u organizovanju njegovog oslobađanja iz zatvora 1994. godine nakon njegovog neuspelog pokušaja puča dve godine ranije.

Čaves ju je 2012. imenovao za državnog tužioca Venecuele. Šest godina ranije bila je šef Narodne skupštine - prva žena koja je ikada bila na toj funkciji.

Međutim, Flores i na svom položaju prve dame daleko je od tihe podrške suprugu.

Ona je optuživana za mnoge zločine. U septembru prošle godine, američko ministarstvo finansija joj je nametnulo ciljane sankcije zbog korupcije, trgovine drogom i kršenja ljudskih prava.

Bilo je mnogo optužbi da su Flores i njena porodica duboko u trgovini drogama u regionu. U 2015. njena dva nećaka uhapsila je američka agencija za borbu protiv droge (DEA) na Haitiju. U sudskom podnesku, tužioci su rekli da su oni pokušali da zarade 20 miliona dolara prodajom narkotika kako bi "zadržali svoju porodicu na vlasti". Oni su kasnije optuženi za zaveru za uvoz kokaina u SAD i osuđenisu 2016. godine na 18 godina iza rešetaka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.