TAČKA USIJANJA! MADURO I GVAIDO IZVODE PRISTALICE NA ULICE: Venecuela je pred građanskim ratom?!
Huan Gvaido pozvao svoje pristalice da pojačaju pritisak na Madura, Foto: EPA/Cristian Hernandez / AP

DOSTA JE BILO

TAČKA USIJANJA! MADURO I GVAIDO IZVODE PRISTALICE NA ULICE: Venecuela je pred građanskim ratom?!

"Ovo nije vreme za dijalog. Ovo je vreme za dela. Došlo je vreme da se jednom za svagda okonča Madurova diktatura"

Objavljeno: 10:26h

Predsednik venecuelanskog parlamenta i opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika, pozvao je svoje pristalice da se danas vrate na ulice širom zemlje kako bi pojačali pritisak na predsednika Nikolasa Madura da napusti tu funkciju.

S druge strane, Madurova socijalistička vlada pozvala je svoje pristalice da izađu na ulice, mašući zastavama, kako bi proslavili 20 godina od Bolivarske revolucije, koju je predvodio nekadašnji predsednik Ugo Čavez.

Zbog demonstracija dvojice rivala, koje se održavaju u vreme političke krize u zemlji, preti rizik od izbijanja nasilnih sukoba između opozicije i bezbednosnih snaga.

U međuvremenu, na Tviteru se oglasio američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton koji je naveo da SAD planiraju da pošalju humanitarnu pomoć u Venecuelu, uprkos tome što Maduro odbija da prihvati pomoć.

On je to napisao nakon što je Gvaido rekao da će se suprotstaviti vladinoj zabrani pomoći i prihvatiti velike konvoje lekova u Venecuelu, uz pomoć susednih zemalja.

"U skladu sa zahtevom privremenog predsednika Huana Gvaida, i u konsultaciji sa njegovim zvaničnicima, SAD će mobilisati i transportovati humanitarnu pomoć - lekove, hirurške zalihe i prehrambrene dodatke za narod Venecuele. To je vreme za Madura da se skloni s puta", rekao je Bolton.

Prethodno je američki potpredsednik Majk Pens poručio na jednom skupu u Floridi da je vreme za dijalog o Venecueli prošlo, ali da su sve opcije na talonu.

"Ovo nije vreme za dijalog. Ovo je vreme za dela. Došlo je vreme da se jednom za svagda okonča Madurova diktatura", rekao je Pens, prenosi Rojters.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido izjavio je juče da je sa poštovanjem odbio ponude predsednika Meksika i Urugvaja da pregovaraju sa predsednikom Nikolasom Madurom.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro počeo je prošlog meseca svoj drugi mandat, nakon izbora 2018. godine koji su dovedeni u pitanje zbog navodne izborne krađe.

On je poručio da je spreman na dijalog i moguće posredovanje strane države u izborima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.