PRERUŠEN NOVINAR OTKRIO DA KLANICA IZVOZI MESO BOLESNIH KRAVA: Evo da li je otrovna govedina završila u Srbiji!
Skandalozni prizori, Foto: Youtube printscreen / Superwizjer TVN

skandal u poljskoj

PRERUŠEN NOVINAR OTKRIO DA KLANICA IZVOZI MESO BOLESNIH KRAVA: Evo da li je otrovna govedina završila u Srbiji!

Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje, od čega izvozi između 80 i 85 posto

Objavljeno:

Poljska je izvezla 2.700 kilograma sumnjive govedine u zemlje Evropske unije, rekao je vodeći poljski veterinar u četvrtak, nakon što je televizijska reportaža izvestila o kompaniji koja ubija bolesne krave i prodaje njihovo meso za ishranu ljudi.

Pavel Niemcuk rekao je na konferenciji za novinare da je sumnjivo meso izvezeno u Rumuniju, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španiju, Litvaniju, Portugal i Slovačku.

Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje, od čega izvozi između 80 i 85 posto.

Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri nedelje u klanici u Kalinovu, stotinjak kilometara severoistočno od prestolnice. Snimio je i zatim objavio uznemirujuće snimke goveda, vidno bolesnih, koje s užetom oko vrata tegle u klanicu, zatim leševe na gomili i četvrtine mesa očito neprikladnog za plasiranje na tržište.

Poljsko državno tužilaštvo u Ostroleki, severno od Varšave, saopštilo je u sredu da je počelo istragu o klanju i o distribuciji bolesnih goveda u mesnoj klanici, nakon televizijskog izvešzaja novinara.

Obavešten o tom slučaju, evropski poverenik za zdravlje i prehrambenu sigurnost Vjtenis Andriukaitis najavio je u sredu inspekciju u klanici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje evropskih propisa na tom polju jer je Poljska velik izvoznik mesa u Evropu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.