I EVROPSKI PARLAMENT STAO UZ GVAIDA! Maduru su dali rok od 8 dana da raspiše nove izbore
Parlament EU podržao Gvaida, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

ZAHUKTAVA SE

I EVROPSKI PARLAMENT STAO UZ GVAIDA! Maduru su dali rok od 8 dana da raspiše nove izbore

Evroposlanici su priznali Gvaida, predsednika parlamenta koji se sam proglasio za predsednika, za "legitimnog vršioca dužnosti predsednika Bolivarske republike Venecuele"

Objavljeno:

Evropski parlament je danas priznao opozicionog lidera Huana Gvaida kao "legitimnog vršioca dužnosti predsednika" Venecuele i pozvao sve članice EU da učine isto usvajanjem "čvrstog i jedinstvenog stava".

Evroposlanici su priznali Gvaida, predsednika parlamenta koji se sam proglasio za predsednika, za "legitimnog vršioca dužnosti predsednika Bolivarske republike Venecuele" i izrazili "punu podršku" njegovom programu. Tu rezoluciju su predložile sve najveće grupacije u EP i on je usvojen velikom većinom glasova.

EP je pozvao šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini i "države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvaida kao jedinog legitimnog vršioca dužnosti predsednika".

To priznanje samoproglašenog prelaznog predsednika važiće "do održavanja slobodnih, transparentnih i kredibilnih izbora s ciljem ponovnog uspostavljanja demokratije", naveli su evroposlanici.

EU je u subotu saopštila da će preduzeti "nove mere" ako izbori u Venecueli ne budu raspisani "u narednim danima". Tada međutim nije učinjen korak kolektivnog priznanja Gvaida, čak ni uslovnog.

Španija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija su u subotu predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru dale "osam dana" da raspiše izbore, ili će u suprotnom priznati Gvaida za "predsednika" koji će organizovati izbore.

EP je u rezoluciji "snažno osudio brutalnu represiju i nasilje u kom je bilo mrtvih i ranjenih" i pozvao "vlasti Venecuele da obustave sva kršenja ljudskih prava".

Ponovljena je i "bezrezervna podrška parlamentu, jedinom legitimnom demokratskom organu Venecuele i čija ovlašćenja treba ponovo uspostaviti i poštovati".

Rezoluciju su zajednički predložili Evropska narodna partija, socijalisti i liberali.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.