DUBOKO SMO RAZOČARANI, ALI NISMO KRŠILI ZAKON: Oglasili se iz Huaveja povodom tužbe SAD
Huavej poriču optužbe, Foto: AP

DEMANOTVALI SVE

DUBOKO SMO RAZOČARANI, ALI NISMO KRŠILI ZAKON: Oglasili se iz Huaveja povodom tužbe SAD

Kompanija poriče da su ona ili bilo ko od njenih saradnika počinili bilo šta od navodnih kršenja zakona SAD-a navedenih u optužnic

Objavljeno:

Povodom optužbi koje su SAD podnele protiv kineskog tehnološkog giganta Huaveja, oglasili su se i iz same kompanije.

Kompanija Huawei je razočarana današnjim saznanjem o podnetim optužbama, saopštili su.

Nakon hapšenja gospođe Meng, kompanija je tražila priliku da razgovara o istrazi Istočnog okruga Njujorka sa Ministarstvom pravde, ali je zahtev odbijen bez objašnjenja.

Tvrdnje Zapadnog okruga Vašingtona u vezi sa kršenjem poslovnih tajni, već su bile predmet parnice koju su strane rešile nakon što porota u Sijetlu nije utvrdila postojanje štete, niti namerno i zlonamerno ponašanje u vezi s ovom tužbom.

Kompanija poriče da su ona ili bilo ko od njenih saradnika počinili bilo šta od navodnih kršenja zakona SAD-a navedenih u optužnici, niti je ustanovila postojanje bilo kakvog prekršaja učinjenog od strane gospođe Meng i veruje da će američki sudovi doneti isti zaključak, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u tužbi otpečaćenoj u ponedeljak, Huaveju se na teret stavljaju pokušaji krađe robotičke i druge tehnologije iz laboratorije T-Mobajla koja je korišćena za testiranje pametnih telefona.

Huavej se takođe optužuje da koristi "fantomsku firmu" u Hong Kongu, Skajkom (Skycom), za trgovanje sa Iranom kršeći američke trgovinskle sankcije. Vašington tvrdi da je glavna finansijska direktorka kompanije Meng Vandžou varala banke u vezi sa tim transakcijama.

Meng, koja je ćerka osnivača Huaveja, Rena Džengfeja, uhapšena je 1. decembra u Vankuveru po optužbama Sjedinjenih Američkih Država koje se odnose na Iran, što je izazvalo političku buru između Kine i Kanade.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.