MOJ MUŽ JE OŽENJEN NEMICOM I IMA DETE SA NJOM: Žena MUSLIMANSKE VEROISPOVESTI je u PAKLU! OVAKO SU JE SAVETOVALI
Postavila je pitanje stručnjaku, Foto: Printscreen

dilema

MOJ MUŽ JE OŽENJEN NEMICOM I IMA DETE SA NJOM: Žena MUSLIMANSKE VEROISPOVESTI je u PAKLU! OVAKO SU JE SAVETOVALI

Njeno pitanje i odgovor stručnjaka vam prenosimo u celosti!

Objavljeno:

Jedna žena muslimanke veroispovesti postavila je pitanje u vezi sa mužem koji iz prethodnog braka ima dete koje živi zajedno sa njima. Njeno pitanje i odgovor stručnjaka vam prenosimo u celosti:

- Moj muž je bio oženjen Nemicom i s njom je dobio dete koje živi s nama. Suočavam se s problemom pošto se on i dalje sa njom viđa. Ona dolazi kod nas u kuću da vidi dete i muž traži od mene da je služim i lepo se prema njoj odnosim. Molim da me uputite šta da radim.

ODGOVOR:

- Pre svega, preporučio bih ti strpljenje i lep odnos prema mužu, detetu koje je s vama i njegovoj majci. Strpljenje u ime Boga će ti doneti dobro. Možda ćeš reći zar nema ništa bolje od strpljenja? Zar moram da trpim? Odgovor je da nema ništa bolje od strpljenja, jer je Bog / Alah na strani strpljivih.

Naravno, ne mislim na pasivno strpljenje, jer pasivno strpljenje je islamom zabranjeno ili pokuđeno, nego mislim na strpljenje u kom čovek na pozitivan način nastoji popraviti situaciju, ulažući maksimalan trud, a zatim oslanjajući se na Boga.

Zatim ,preporučujem ti da se mnogo moliš, naročito nakon što učiniš neko dobro delo, a zatim da, koliko možeš pozitivno, deluješ na svoga muža lepim odnosom prema njemu, njegovom detetu i njegovoj bivšoj supruzi, ukazujući mu na šerijatska ograničenja koja on mora primeniti u odnosu prema bivšoj supruzi. Ona je njemu haram nakon isteka pričeka, kao i svaka druga žena kojoj nije mahrem.

Pomisao na razvod neka ti bude zadnja opcija, posebno ako je to jedini problem koji imaš.

Želim da naglasim da je njegov lep odnos prema bivšoj supruzi, majci njegovog deteta, izuzetno pozitivna osobina koja govori o njegovoj dobroti. To je islamski odnos, naravno, pod uslovom da bude u granicama šerijata. I, na kraju, postoji mogućnost da se on s njom nije razveo, ili da ju je ponovo venčao nakon razvoda. Naime, na to upućuje njegov slobodan odnos prema njoj koji se ne može desiti osobi koja prakticira islam, a pretpostavljam da je tvoj muž takav. Ukoliko je ta moja pretpostavka tačna, nastojte urediti odnose u skladu s Kuranom i sunnetom. Jeste da je bilo ljubomore, ali bilo je i lepog i skladnog života. Smatram da je ispravno da supružnici imaju jedno prema drugom iskren i otvoren odnos. Skrivanje drugog braka, iako pravno može biti validno, smatram da donosi određene negativnosti koje mogu biti izuzetno štetne, tako da ja skrivanje drugog braka i, općenito, skrivanje braka nikom ne preporučujem.

Odgovorio: Dr. Šukri Ramić

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Islamuvremenu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.