KONGRES IPAK NEĆE DOZVOLITI TRAMPU DA NAPUSTI NATO: Podržali alijansu, a posebno CRNU GORU!
Kongres SAD podržao NATO, Foto: EPA/ERIK S. LESSER

OSTAJU U SAVEZU

KONGRES IPAK NEĆE DOZVOLITI TRAMPU DA NAPUSTI NATO: Podržali alijansu, a posebno CRNU GORU!

Akt podrške NATO usvojen je glasovima obe partije

Objavljeno:

Predstavnički dom Kongresa usvojio je akt kojim se ističe podrška Amerike NATO, u vreme kada se spekuliše da bi predsednik Donald Tramp mogao da uskrati podršku alijansi, navodi Glas Amerike.

Akt podrške NATO usvojen je glasovima obe partije, sa 357 glasova "za" i 22 "protiv", i potvrđuje da je "politika SAD da ostanu deo Alijanse".

Aktom se potvrđuje i podrška SAD klauzuli o kolektivnoj odbrani NATO.

Posebno se ističe podrška Crnoj Gori kao najnovijoj članici Alijanse, zatim američkom finansiranju Evropske inicijative odvraćanja, kao i cilju da svaka članica NATO do 2024. na odbranu izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nekoliko sati pre ovog glasanja, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i zagovornik tesnih transatlantskih veza Ves Mičel podneo je ostakvu na svoj položaj u Stejt departmentu.

Ostavka Mičela i usvajanje akta o podršci NATO-u u donjem domu Kongresa dešavaju se u trenutku spekulacija da bi SAD mogle da napuste alijansu i da postoje napetosti izmedu Vašingtona i evropskih lidera, piše Glas Amerike.

Njujork tajms je preneo, pozivajući se na izvore iz federalne vlade, da je Tramp prošle godine hteo da povuče SAD iz NATO-a, što bi uništilo alijansu koja ove godine u aprilu obeležava 70 godina.

Ipak, ne postoje zvanične naznake da je Mičel otišao sa pozicije zbog neslaganja sa Trampovom politikom.

Mičel je za Vašington post rekao da podnosi ostavku iz porodičnih razloga, a ne zbog neslaganja sa politikom Bele kuće, podseća Glas Amerike.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.