VENECUELA IZMEĐU SVETSKIH SILA: Maduro i dalje ima podršku VOJSKE, a opozicija podržku SAD!
Maduro drži govor iz svoje palate, Foto: EPA/Marcelo Garcia

počela je promena

VENECUELA IZMEĐU SVETSKIH SILA: Maduro i dalje ima podršku VOJSKE, a opozicija podržku SAD!

U protestima je ubijeno dvoje ljudi!

Objavljeno:

U antivladinim protestima u gradu San Kristobal u sredu su poginule dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

Širom Venecuele u sredu su održani protesti opozicije.

Venecuela je prekinula diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija Donalda Trampa priznala opozicionog lidera Huana Guaida za privremenog predsednika, saopštio je sinoć predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Maduro je američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu.

On je rekao da SAD prave "ogromnu grešku" pokušavajući da nametnu predsednika Venecuele i kritikovao druge zemlje poput Brazila, Argentine, Ccilea koje su sledile primer Vašingtona, prenosi AP.

Maduro je pristalicama ispred predsedničke palate u Karakasu rekao da opozicija pokušava državni udar i pozvao vojsku da sačuva jedinstvo.

Opozicioni lider Huan Guaido, predsednik skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsednika, pozvao je sinoć sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu predsednika te zemlje Nikolasa Madura, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

- SAD ne priznaju Madurov režim (...) Stoga, SAD ne smatraju da bivši predsednik Maduro ima pravno ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD ili da naše diplomate proglasi nepoženjim - navodi se u saopštenju.

Podršku Maduru za sada su izrazili Meksiko i Bolivija, dok su Guaida za privremenog predsednika priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom Nikolasa Madura i ponudio mu podršku nakon što je opozicioni lider i predsednik parlamenta Huan Guaido proglasio sebe privremenim predsednikom, saopštio je danas portparol turskog predsednika.

- Naš predsednik pozvao je i ponudio tursku podršku venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru, rekavši mu 'Moj brate Maduro! Ostani uzdignute glave, uz tebe smo! - naveo je portparol I-Ibrahim Kalin, prenela je agencija Rojters.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.