KO JE AMERIKANAC UHVAĆEN U ŠPIJUNAŽI U MOSKVI? Izbačen je iz vojske zbog KRAĐE, kod njega je pronađeno nešto ČUDNO
Pol Vilan, Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

POL VILAN

KO JE AMERIKANAC UHVAĆEN U ŠPIJUNAŽI U MOSKVI? Izbačen je iz vojske zbog KRAĐE, kod njega je pronađeno nešto ČUDNO

Ako ga proglase krivim, Vilana čeka i do 20 godina u ruskom zatvoru

Objavljeno: 11:47h

Kod Pola Vilana, američkog državljanina koji je optužen za špijunažu u Rusiji, u trenutku hapšenja pronađen je poverljivi materijal, otkrio je njegov advokat CNN-u.

Vilan (48) uhapšen je 28. decembra. Njegov advokat Vladimir Žerebenkov otkrio je da je kod sebe imao materijal koji je sadržao poverljive državne tajne. On tvrdi da je Vilan dobio USB na kojem je mislio da se nalaze fotografije sa odmora, i da nije znao da je na njemu zapravo poverljiv materijal. Vilan zato ne priznaje krivicu, kaže njegov advokat.

Žerebenkov tvrdi i da je odbrani dostavljeno samo 5% prikupljenih dokaza iz istrage, kao i da Rusija nije pružila dovoljno dokaza da je Vilan znao šta je na USB-u.

Vilanu je nedavno odbijen zahtev za kauciju, pa ostaje u zatvoru Lefortovo do 28. februara. Vilanova porodica tvrdi da je u Rusiju otišao na odmor, a njegov advokat kaže da njegovo putovanje nije bilo politički motivisano.

Dejvid Vilan, njegov brat, kaže da je u Rusiju došao 22. decembra kako bi prisustvovao venčanju svog nekadašnjeg saborca iz vojske.

- I dalje ne znamo zašto ruska vlada misli da je Pol špijun, kao ni ko mu je odao državne tajne, ali smo sigurni da mu je smešteno i da nije kriv - kaže Dejvid VIlan.

Otkrio je i da mu je brat rekao da je zabrinut jer nema prevodioca, a zbog toga ne može da lepo komunicira sa zatvorskim lekarima.

- Našoj porodici je jasno da samo akcija vlade može vratiti Pola - kaže.

Ako ga proglase krivim, Vilana čeka i do 20 godina u ruskom zatvoru. Po zanimanju je direktor bezbednost firme za auto-delove BorgVarner iz Mičigena, u kojoj radi od 2017. Pre toga je radio u firmi Keli servisi, koja se bavi angažovanjem osoblja.

Služio je 14 godina u "marincima" i dva puta ratovao u Iraku, 2004. i 2006. godine. Iz vojske je izbačen zbog krađe - dok je bio u Iraku, pokušao je da ukrade 10,410 dolara.

Navodno je 2007. koristio svoje odustvo iz vojske da poseti Rusiju, "turistički". Njegov brat tvrdi da je putovao širom sveta, ali je posebno želeo da poseti Rusiju zbog svojih prijatelja sa društvenih mreža. Koristio je rusku druđvenu mrežu VKontakte čak 13 godina.

Rusija nije objavila detalje hapšenja, ali ruski list Rosbalt tvrdi da je Vilan uhapšen u hotelskoj sobi sa kompromitujućim USB-om, a da je prethodno pokušao da regrutuje ruskog državljanina da postane agent za SAD.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.