UMRO SVETSKI POZNATI KUVAR ENDRJU FARLI: Nije izdržao borbu sa opakom bolešću
Preminuo Endrju Ferli, Foto: Printscreen/facebook/andrew.fairlie.5

TUGA

UMRO SVETSKI POZNATI KUVAR ENDRJU FARLI: Nije izdržao borbu sa opakom bolešću

Bio je primoran da se penzioniše prošle godine kada je već probao sve načine lečenja,

Objavljeno:

Endrju Ferli, zvezda britanske emisije Masterchef: The Professionals, umro od tumora mozga sa 54 godine. Zvezdi emisije je tumor na mozgu pronađen još 2005, pa je stoga bio primoran da prošle godine ode u penziju, kada mu je ponestalo opcija za tretiranje bolesti.

Poznatom kuvaru je ova bolest dijagnistifikovana 2005, a nakon višegodišnjeg lečenja hemoterapijom, radioterapijom i operacijama, danas je preminuo. Bio je primoran da se penzioniše prošle godine kada je već probao sve načine lečenja, a njegov otac Džim Ferli je rekao da je Endrju u svojim poslednjim trenucima bio okružen voljenim ljudima, uključujući i suprugu Kejt. "Kej i ja vas sa neizmernom tugom i žalošću obaveštavamo o smrti našeg voljenog sina Endrjua", tvitovao je Džim. "Njegova supruga Kejt i njegova porodica su bdeli nad njim poslednjih nekoliko nedelja. "On je otišao tiho ovoga jutra, ali brojna postignuća i uspomena na njega će nastaviti da žive." Premijerka Škotske Nikola Strudžon je odala počast škotskom šefu tvitom: "Veoma mi je žao zbog smrti Endrju Ferlija". "Moje duboko saučešće njegovoj porodici. Endrju nas je napustio prerano, ali njegova postignuća će ostati zapamćena i uspomena na njega će inspirisati sledeću generaciju kuvara svetske klase. Bila je čast poznavati ga." Endrju je poražavajuće vesti primio juna 2018. godine, kada je saznao da lečenje više nije moguće zbog otoka oko tumora koji je imao negativan uticaj na njegovu pokretljivost.

"Došlo je do tačke kada sam morao da obavestim javnost, s obzirom da mi je leva ruka beskorisna, dok mi postaje sve teže da pomeram levu nogu. Bilo je jasno da više nije bilo bezbedno za mene da radim u kuhinji", rekao je u prošlogodišnjem intervjuu za britansku ugostiteljsku kompaniju The Caterer. Pre nego što je odstupio od svoje pozicije osnivača i kuvara u Glenigalsu - jedinom restoranu u Škotskoj koji je stekao dve Michelin zvezde - Endrju je dao emocionalan intervju u kome je priznao da je prestanak sa poslom najteži deo njegove noćne more. "Odustati od moje kuhinje je bio najteži deo", rekao je novinama The Times. "Činjenica da se nikada neću vratiti, nikada više neću osetiti uzbuđenje i atmosferu u kuhinji, to je bilo veoma emocionalno". Proslavio se sa 20 godina kada je osvojio Roux Stipendiju 1984. i radio u sa kuvarom Mišel Žerard, koji ima čak tri Michelin zvezde, u francuskom hotelu Les Prés d’Eugénie.

BONUS VIDEO: AVIONU, SLOMIĆU TI KRILO! Nepromišljenim potezom skršio letelicu, ali i sebe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mirror.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.