DAVOS OVE GODINE BEZ BROJNIH SVETSKIH LIDERA: Zbog krize kod kuće izostaju Tramp, Makron, Mej...
Svetski ekonomski forum u Davosu, Foto: AP

svetski ekonomski forum

DAVOS OVE GODINE BEZ BROJNIH SVETSKIH LIDERA: Zbog krize kod kuće izostaju Tramp, Makron, Mej...

Temperatura u alpskom zimskom odmaralištu je jutros, u vreme okupljanja vodećih svetskih političara i poslovnih lidera, bila oko minus 14 stepeni Celzijusovih

Objavljeno:

U živopisnom švajcarskom ski centru Davosu danas je zvanično počeo Svetski ekonomski forum (WEF), na kojem će svetski lideri diskutovati o najaktuelnijim globalnim pitanjima.

Temperatura u alpskom zimskom odmaralištu je jutros, u vreme okupljanja vodećih svetskih političara i poslovnih lidera, bila oko minus 14 stepeni Celzijusovih, navodi britanski "Gardijan".

Ove godine je, međutim, razočarao izostanak nekoliko ključnih političkih lidera, poput američkog predsednika Donalda Trampa koji je učešće otkazao kako bi se fokusirao na finansijsku blokadu vlade u Vašingtonu, ocenjuje taj list.

Odsutna je i britanska premijerka Tereza Mej koja mora da se fokusira na pregovore o Bregzitu, kao i francuski predsednik Emanuel Makron koji je ostao kod kuće zbog protesta "žutih prsluka".

Međutim, i dalje je planirano obraćanje brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, japanskog premijera Šinza Abea i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, takođe, učestvuje na forumu u Davosu, gde će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Merkel, zatim sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Iako su učesnici Davosa zabrinuti zbog klimatskih promena, mnogi od njih su, ipak, odlučili da na forum dođu privatnim avionima, primećuje "Gardijan".

Čak 1.500 privatnih letova će ove nedelje biti realizovano zbog dolaska delegata na forum u Davos, procenjuje industrijska grupacija Er Čarter servis.

Na ovogodišnjem Davosu planirano je oko 350 sesija, a danas će, kako je najavljeno, biti održane konferencije o humanitarnoj krizi, zatim specijalno obraćanje predsednika Brazila Žaira Bolsonara, kao i specijalna sesija sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.