MUŠKARCIMA U TADŽIKISTANU SVANULO: Verske vođe im konačno dozvolile da koriste VIJAGRU
Muškarci Tadžikistana, Foto: EPA/AKHTAR GULFAM

teror religije

MUŠKARCIMA U TADŽIKISTANU SVANULO: Verske vođe im konačno dozvolile da koriste VIJAGRU

Verski zvaničnik je dodao da je odluka donesena kako bi ojačala brakove i sprečila svađe supružnika zbog “muških problema”

Objavljeno:

Tadžikistanski verski Savet uleme dozvolio je muškarcima u toj zemlji da koriste vijagru.

Abduvohid Homidov, glavni stručnjak u odeljenju Saveta za fetve rekao je za Radio Slobodna Evropa da se ovosedmična odluka odnosi “samo na oženjene muškarce“.

Tretman za erektilnu disfunkciju bio je moguć u Tadžikistanu, ali Homidov je rekao da je broj muškaraca koji diskretno postavljaju pitanja verskim službenicima o korištenju takvih lekova i koliko islam dozvoljava njihovu upotrebu toliki da je bilo potrebno javno donošenje odluke po tom pitanju.

- Pošto smo neko vreme razmatrali ovo pitanje, došli smo do zaključka da naša religija dozvoljava korištenje ovakvih lekova ako su oni neophodni - rekao je Hamidov.

Verski zvaničnik je dodao da je odluka donesena kako bi ojačala brakove i sprečila svađe supružnika zbog “muških problema”.

Iako se o erektilnoj disfunkciji otvoreno ne razgovara u Tadžikistanu, lekovi iz uvoza bili su dostupni bez izdavanja recepta.

Agencija za kontrolu lekova pri Ministarstvu zdravlja je 2018. iznela podatak da su u racijama, izvedenim širom zemlje, konfiskovane velike količine neregistrovanih lekova koji su bili u prodaji.

U februaru iste godine, jedan 34-godišnji Tadžikistanac je prijavio da je odveden u hitnu pomoć nakon što je konzumirao tablete za potenciju koje je uzeo od prijatelja.

Muškarac, koji se predstavio samo imenom Šemsudin, kasnije je rekao za Tadžikistanski RSE servis da je patio od erektilne disfunkcije, ali nije hteo da potraži stručnu pomoć.

- Bilo me je sramota. Naši ljudi vole da šire glasine i tračeve. Bilo me je strah toga - rekao je Šemsudin.

Stručnjak islamske zajednice Hamidov savetuje da muškarci treba da budu oprezni sa upotrebom ovih lekova.

- Muškarci moraju da idu kod lekara pre nego što požure sa kupovinom ovih tableta - izjavio je Hamidov za RSE.

- Moraju da razgovaraju o svojim individualnim problemima sa lekarima i da ih pitaju o mogućim neželjenim pojavama leka koji uzimaju.

Država je podržala Savet uleme, koji se i početkom prošle godine osvrnuo na ovu temu rekavši da je, sa verskog stanovišta, korištenje lekova za potenciju dozvoljeno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/cdm.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.