SIRIJA PONOVO GORI! Izrael napao iranske vojne mete, poginulo četiri vojnika!
Napadi u Damasku, Foto: EPA/YOUSSEF BADAWI

netanjahu napada

SIRIJA PONOVO GORI! Izrael napao iranske vojne mete, poginulo četiri vojnika!

Iranske vojne mete su napadnute nakon napada kraj Međunarodnog aerodroma Damask

Objavljeno:

Ruski odbrambeni kontrolni centar saopštio je danas da su četiri sirijska vojnika poginula, a šestoro je ranjeno u izraelskom napadu koji je rano jutros potvrdila izraelska vojska, rekavšii da su ciljane iranske mete u Siriji, prenose izraelski mediji.

Sirijska protivvazdušna odbrana uništila je preko 30 krstarećih raketa i navođenih bombi, dodao je ruski centar.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je međutim da je u izraelskim udarima na pozicije iranskog saveznika u Siriji u noći između nedelje i ponedeljka poginulo najmanje 11 boraca, uključujući dva Sirijca, preneo je Frans pres.

- Počeli smo da napadamo ciljeve iranskog Kudsa na sirijskoj teritoriji. Upozoravamo sirijske vojne snage protiv pokušaja da nanesu štetu izraelskim snagama ili teritoriji - navedeno je u izraelskom vojnom saopštenju kakvo se inače retko objavljuje, preneo je AP

Iranske vojne mete su napadnute nakon napada kraj Međunarodnog aerodroma Damask. Taj napad je izveden po danu, što je takođe retkost. Potom je izraelska raketna odbrana presrela raketu iz Sirije nad Golanskom visoravni.

U pomenutom saopštenju se navodi da je vojska pogodila oko deset meta, uključujući skladišta na aerodromu i na drugim lokacijima, mesto gde su iranske obaveštajne snage i iranski centar za obuku na jugu.

Sve do sada Izrael se uglavnom uzdržavao od javnog priznanja svojih tajnih vojnih operacija u susednoj Siriji kako bi izbeglao veliko mešanje u građanski rat koji traje osam godina, podseća američka agencija.

Sirijska vojska je rekla da je Izrael izveo intenzivne udare iz vazduha ispaljujući navođene rakete ubrzo nakon jednog sata posle ponoći ali je dodala da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila većinu raketa pre nego što su dospele do svojih meta.

U nedelju su sirijski državni mediji javili da je protivvazdušna odbrana odbila izraelski napad kraj aerodroma južno od Damaska i da je sprečeno da se postignu ciljevi. Kako je navedeno, Izrael je ispalio šest raketa kraj aerodroma od kojih je pet oboreno, a jedna je skrenuta na prazno poljoprivredno zemljište.

Stanovnici glavnog grada Sirije čuli su eksplozije, verovatno zvuk vatre protivvazdušnih snaga. Izraelska vojska je prvobitno odbila da komentariše taj udar ali je rekla da je raketa ispaljena iz Srije presretnuta izraelskim odbrambenim sistemom "Gvozdena kupola".

Izraelski borbeni avioni koristili su vazdušni prostor Libana da izvedu udare duboko u Siriji, uključujući skladište oružja na aerodromu Damask početkom januara, naveli su sirijski državni mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je nedavno potvrdio da je Izrael napao stotine meta u Siriji povezanih s Iranom ili libanskim ekstremističkim Hezbolahom ukjučujući skladište oružja pre dve nedelje.

Iran i Hezbolah bore se na strani sirijske vojske u građanskom ratu.

- Imamo definisanu politiku da nanesemo štetu iranskom utvrđivanju u Sriji i da povredimo svakoga ko pokušava da povredi nas - rekao je Netanjahu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.