TRAMP NA KORAK OD ODLUKE KOJA BI MOGLA DA UNIŠTI SAD: To bi bila greška EPSKIH RAZMERA, DAO bi Putinu POKLON VEKA!
Donald Tramp i Vladimir Putin, Foto: Fonet

GEOPOLITIČKA GREŠKA

TRAMP NA KORAK OD ODLUKE KOJA BI MOGLA DA UNIŠTI SAD: To bi bila greška EPSKIH RAZMERA, DAO bi Putinu POKLON VEKA!

Tramp je privatno nekoliko puta pretio da će povući SAD iz NATO saveza, što bi zapravo značilo uništenje samog saveza

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp, privatno je tokom 2018. godine pretio da će povući SAD iz NATO-a, a to je potez koji bi zapravo značio uništenje tog vojnog saveza, piše The New York Times.

Viši zvaničnici nisu bili sigurni koliko je Tramp zapravo bio ozbiljan kada je prvi put spomenuo mogućnost izlaska SAD-a NATO-a. No, od tada, Tramp je javno kritikovao saveznike vezano za odvajanje novca za obranu i nekoliko puta izrazio želju da napusti NATO.

Prošlog leta, tokom samita NATO saveza u Briselu, Tramp je rekao svojim zvaničnicima za nacionalnu sigurnost da ne vidi svrhu vojnog saveza, za koji smatra da predstavlja veliko novčano opterećenje za SAD.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: EPA/JIM LO SCALZO

U to vreme, Trampov tim za nacionalnu sigurnost, uključujući bivšeg ministra odbrane Džejmsa Matisa i Džona R. Boltona, savetnika za nacionalnu sigurnost, pokušali su da zadrže američku strategiju bez spominjanja povlačenja koje bi značajno smanjilo uticaj vašingtona u Evropi i koje bi moglo ohrabriti Rusiju u budućnosti.

Trenutni i bivši zvaničnici koji podržavaju NATO strahuju da bi Tramp mogao da se vrati svojoj pretnji dok vojni troškovi saveznika i dalje zaostaju za ciljevima koje je predsednik postavio.

Putin želi da oslabi NATO

Ima nekoliko stvari koje predsednik Rusije Vladimir Putin najviše želi, a među njima je najveća želja slabljenje NATO-a, vojnog saveza između Sjedinjenih Država, Evrope i Kanade.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: AP/ Maxim Shipenkov

Sada, predsednikova izražena želja napuštanja NATO-a izaziva zabrinutost među zvaničnicima za nacionalnu sigurnost, usred pokušaja Trampa da sastanci s Putinom ostanu u tajnosti čak i od njegovih ličnih saradnika, kao i višemesečne istrage FBI-ja o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine.

Greška epskih razmera

Povlačenje iz saveza “bilo bi jedno od najštetnijih stvari koje bi bilo koji predsednik mogao da uradi američkim interesima”, rekla je Mišel Flurnoj, podsekretarica za odbranu tokom mandata Baraka Obame.

“To bi uništilo više od 70 godina mukotrpnog rada tokom višestrukih administracija, republikanskih i demokratskih, kako bi se stvorio možda najmoćniji i najmudriji savez u istoriji. A to bi bio najluđi uspeh o kojem bi Vladimir Putin mogao da sanja”, rekla je ona za The New York Times.

Penzionisani admiral Džejms G. Stavridis, bivši vrhovni saveznički zapovednik NATO-a, izjavio je da bi američko povlačenje iz saveza bila “geopolitička greška epskih razmera”.

“Čak i razgovor o ideji napuštanja NATO-a, a kamoli da se to zapravo i učini, bio bi poklon veka za Putina”, rekao je Stavridis.

Rusko potkopavanje solidarnosti SAD-a i Europe

Američki zvaničnici za nacionalnu sigurnost veruju da se Rusija u velikoj meri usmerila na potkopavanje solidarnosti između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope nakon što je nelegalno prisvojila Krim 2014. godine. Cilj je bio nadjačati NATO koji Moskva smatra pretnjom.

Rusko uplitanje u američke izbore i napori da se spreči ulazak bivših država “satelita” u savez pokušali su da oslabe, kako oni to vide, “neprijatelje iz komšiluka”, rekli su američki zvaničnici.

Sa oslabljenim NATO-om, rekli su, Putin bi imao više slobode da se ponaša onako kako želi, uspostavljajući Rusiju kao proivtežu Evropi i Sjedinjenim Državama. Američko povlačenje iz saveza postiglo bi sve ono što je Putin pokušao da pokrene, rekli su zvaničnici.

BONUS VIDEO: LJUBINKA (65) PLIVALA JE ZA KRST I UPUTILA SNAŽNU PORUKU VLADIMIRU PUTINU! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.