UMRO JE ADAMOVIČ, UMREĆE I TUSK! Ubistvo gradonačelnika Gdanjska otkrilo je koliko je Poljska danas MRAČNA ZEMLJA
Građani su protestvovali zbog ubistva Adamoviča, Foto: EPA/JAKUB KAMINSKI

kad govor mržnje eskalira

UMRO JE ADAMOVIČ, UMREĆE I TUSK! Ubistvo gradonačelnika Gdanjska otkrilo je koliko je Poljska danas MRAČNA ZEMLJA

Adamoviču je ultrakatolička Svepoljska omladina pre ubistva izdala umrlicu - tužilaštvo nije reagovalo!

Objavljeno:

Nakon ubistva gradonačelnika Gdanjska u nedelju, poljska policija nastavlja hapšenja za pretnje na internetu i nakon nekoliko Poljaka koji su pretili opozicionim gradonačelnicima uhapšen je danas i muškarac koji je "metkom u čelo" pretio bivšem poljskom premijeru, predsedniku Evropskog saveta, Donaldu Tusku.

- Muškarac koji je zvao dva puta centralni broj za uzbunu, 112, i kazao dispečeru 'poginuo je Adamovič, poginuće i Tusk, metak u čelo' uhapšen je - javlja jutros poljski državni Radio Gdanjsk.

Odmah nakon napada na omiljenog opozicionog gradonačelnika Pavela Adamoviča u nedelju na velikoj dobrotvornoj proslavi, koga je lokalni kriminalac napao nožem direktno na bini, poljski ministar unutrašnjih poslova Joahim Brudjinjski najavio je oštre kazne za sve koji prete nasiljem na internetu i toleranciju nula za govor mržnje.

Ubijeni gradonačelnik žalio se pred smrt na tužilaštvo koje je kao legitimni izraz nezadovoljstva označilo to što Adamoviču preti ultrakatolička Svepoljska omladina i što su mu izdali umrlicu a tužilaštvo je obustavilo istragu.

Uhapšena su do sada trojica Poljaka koji su pretili na internetu predsedniku Andžeju Dudi i opozicionim, liberalima kao Adamovič, gardonačelnicima Poznanja i Vroclava a gradonačelnik Olština dobio je juče posebno policijsko obezbedjenje.

Predsedniku Evropskog saveta, nekadašnjem lideru Građanske platforme i dugogodišnjem partijskom šefu ubijenog Adamoviča, Donaldu Tusku prećeno je kada je u ponedeljak došao u Gdanjsk na protestnu šetnju protiv mržnje uz odavanje pošte ubijenom gradonačelniku širom Poljske, kada se u Gdanjsku okupilo prema procenama policije oko 16.000 ljudi.

- Mi želimo da budemo sa građanima. Sa njima i za njih. Takva je naša uloga. Neki kažu da to može da predstavlja veću pretnju po nas. Ako tako treba da bude, sve gubi smisao. Ja ne mogu da zamislim da šetam medju građanima sa obezbeđenjem - kazala je na šetnji protiv mržnje u Lođu gradonačelnica tog poljskog grada, Hana Zdanovska, kojoj su takođe upućivane pretnje i neko vreme je morala da je štiti policija.

Gradonačelnici poljskih gradova umesto toga pozivaju vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda da počne ozbiljno da goni i kažnjava govor mržnje a takodje da obuzda državnu poljsku televiziju i njenu propagandu i govor mržnje protiv opozicije.

Veliko negodovanje, čak i među nekim provladinim novinarima izazvalo je izveštavanje državne TVP u ponedeljak, kada je govor mržnje pripisala samo opoziciji i gradjanskim incijativama i njih citirala, dok nije pomenula izjave o izdajicama i "lošoj sorti Poljaka", onoj koja se ne slaže sa njegovim reformama iz usta lidera Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog, ni njegovo optuživanje opozicije u parlamentu da su "izdajničke gubice".

Do sada provladina opoziciona stranka Kukiz 15 i opozicioni demohrišćani, zatražili su od Saveta za narodne medije, pod koji spada poljski nekada javni radio i TV servis i agencija PAP da zbog te sramne propagandu u trenutku kada u Poljskoj vlada šok i žalost zbog ubistva gradonačelnika, smeni direktora TVP Jaceka Kurskog.

Mnoge škole u Poljskoj poslušale su apel gradonačelnika Vroclava Jaceka Sutrika da objašnjavaju tokom nastave deci da "sumanutim delima prethodi nereagovanje na glupe i zle reči" koji su podržale i druge lokalne samouprave i širom Poljske ovih dana odvijaju se u školama posebne lekcije o govoru mržnje i njegovim posledicama.

- Mržnja je razarajuća. A sve počinje od reči -najavio je opozicioni gradonačelnik Varšave, Rafal Tšaskovski, da će đacima u prestonici biti organizovane lekcije o netoleranciji i govoru mržnje prema priručniku koji je izradio Savet Evrope.

Gradonačelnik Vroclava Sutrik je u svom apelu upozorio da posebno odgovornost za bujanje govora mržnje u Poljskoj u poslednje tri godine otkako je stranka Pravo i Pravda došla na vlast imaju političari.

- Mi smo odgovorni za naše reči i reakciju na reči drugih. Mi odgovaramo za javni diskurs. Za reči i emocije koje sobom nose. Sumanutim delima prethodi nereagovanje na glupe i zle reči - poručio je Sutrik.

Gradonačelnika Gdanjska ubio je nožem Stefan V, koji je tek nedavno izašao iz zatvora posle pet godina na koje je osuđen zbog pljački banaka u Gdanjsku 2013. a pošto je Adamoviča iskasapio pred šokiranom publikom, oteo je mikrofon i vikao je da je sedeo nevin u zatvoru, da ga je Građanska platforma terorisala i da zato Adamovič mora da umre.

Sahrana ubijenog gradonačelnika biće u subotu, a taj dan predsednik Andžej Duda proglasio je za dan žalosti u celoj Poljskoj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.